Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasno je za zdravlje

Razlog je vrlo ozbiljan: Nikada nemojte prati rublje na 30 ili 40 stupnjeva

shutterstock
16.07.2023.
u 07:12

Ako rublje perete na 30 stupnjeva, čini se kako ga cijelo vrijeme zapravo – perete pogrešno.

Pranje odjeće na nižoj temperaturi čini se kao dobra ekološka ideja, prije svega štedljiva. Ipak, stručnjaci upozoravaju kako to nije dobro za zdravlje. Bakterije žive u našem organizmu na temperaturi od 37 stupnjeva, što znači da ih temperatura od 30 stupnjeva možda neće eliminirati, a primjer jedne takve je i E. coli.

Zato mikrobiolozi savjetuju da se odjeća ne pere na temperaturama nižima od 60 stupnjeva, osobito ako je riječ o dječjoj odjeći. Na tenisicama, koje su oprane na niskoj temperaturi, postoji čak 10 tisuća organizama povezanih izmetnim tvarima, a u samo dvije žlice vode koja se nalazi u perilici rublja, ima oko milijun bakterija. 

VEZANI ČLANCI: 

Kako biste osigurali da se bakterije ne zadržavaju u perilici, preporučuje se da ju barem jednom mjesečno uključite da radi na 90 stupnjeva, bez rublja u njoj.

Omekšajte posteljinu i vratite joj prvobitni izgled: Dodajte ova dva proizvoda u pranje!

 

Komentara 18

Avatar Jopa
Jopa
11:32 16.07.2023.

Plaćeni oglas prodavača odjeće.

JE
jezovnik
12:23 16.07.2023.

oprao sam odjeću prema ovim uputama, i uništio svu opranu odjeću...kome da se obratim sa odštetnim zahtjevom večernjem.hr ???

MA
MALTEZ
11:56 16.07.2023.

Ja sve majice i vunene odjevne predmete iskuhavam. Super ispadnu. A oko nas je kao sterilna okolina, pa je bitno da nam odjeća bude sterilna. Sezona kiselih krastavaca i gluposti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije