Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
može se liječiti

Rak dojke: Važno je opaku bolest otkriti na vrijeme

ružičasta vrpca (1)
Dusko Jaramaz/PIXSELL
18.09.2013.
u 18:00

Dojke treba redovito kontrolirati jer zloćudne se kvržice ne pojavljuju samo drugima. To više nije bolest žena u postmenopauzi. Stres i suvremeni način života izazivaju karcinom i kod mnogo mlađih žena

Podići svijest o samopregledu redovitim odlascima na ultrazvučne i mamografske preglede, razviti osjetljivost okoline i važnost prevencije raka dojke, sve su to zadaci edukativnih programa koji se tijekom listopada, mjeseca borbe protiv raka dojke, organiziraju svake godine. Prema prikupljenim podacima Lige borbe protiv raka, ali i različitih udruga koje se bave edukacijama i pružaju pomoć oboljelim ženama, godišnje u Hrvatskoj oboli od te zloćudne bolesti gotovo 2500 žena. Iako su najrizičnija skupina žene iznad 55 godina starosti, stres je jedan od uzroka što se s tom malignom bolesti sve češće susreću i mnogo mlađe žene.

Je li mastitis opasan?

Da je edukacija i rano otkrivanje kvržice, osipa na bradavici i oko nje, crvenila ili oteklina, raznih rana, prištića, povećanih limfnih čvorova ispod pazuha vrlo važno, pokazuju i podaci kako je ta opasna bolest izlječiva ako se otkrije u ranoj fazi. Stoga, nema opravdanja da svoje zdravlje ne uzmemo u ruke!

A strah može izazvati i mastitis. Riječ je upali dojki, a nastaje prodorom bakterija kroz kanaliće te širenjem unutar žljezdana tkiva, odnosno i cijele dojke. Mastitis karakterizira nagli nastanak crvenila, obično jedne dojke, otok, bol i povišena temperatura. Javlja se u dva oblika – puerperalni koji je najčešći te nonpuerperalni .

– Mastitis je najčešći u dojilja kada zbog laktacije i nedovoljnog izdajanja te povreda mamila dođe do zastoja mlijeka i upale – pojašnjava prof. dr. Ivan Drinković, dodajući kako se nonpuerperalni mastitis javlja u žena koje ne doje i najčešće je karakteriziran subareolarnim apscesom i periduktalnom inflamacijom. Povišen rizik za nastajanje mastitisa imaju žene s kroničnim bolestima, dijabetesom i žene s imunim deficitom. Liječi se najčešće antibioticima, a katkada, u slučaju apscesa, potrebna je i drenaža, odnosno kirurška incizija.

Prof. dr. Drinković ističe kako mastitis nije opasan, no može se ponavljati. Upozorava kako ga se ne smije zamijeniti s inflamiranim karcinomom zbog sličnosti promjena na koži.

Tjelesna težina i dojke

Povećana težina i naslage masti povezuju se s blagim povećanjem karcinoma dojke u žena u postmenopauzi, ali i kod žena koje su predebele od 18 do 60 godine .

– Čak su i djevojčice, koje nisu bile debele, ali su u pubertetu uzimale povećanu količinu masti, više izložene pojavnosti raka dojke – naglašava prof. dr. Ivan Drinković objašnjavajući kako je porast uočen na debelim ženama koje nikad nisu bile na supstitucijskoj terapiji. Smatra se da je povećanje karcinoma dojke vezano za porast estrogena u organizmu koji se proizvodi u masnim naslagama. Inače, kod prestanka rada hormona u menopauzi estrogen se proizvodi u masti, a kod jako debelih žena količina estrogena značajnije je povećana. Dakle, ekstremne naslage masti na području trbuha sigurno djelomice pridonose povećanom riziku stvaranja karcinoma dojke.

Alkohol neprijatelj dojke

– Alkohol definitivno, osobito u žena koje ga pretjerano konzumiraju, povećava rizik od nastanka karcinoma dojke. No, znanstvene studije pokazale su da i umjereno uzimanje alkohola povećava rizik od raka dojke. Alkohol prouzročuje povećanje hormona estrogena i androgena, a s tim se povećava mogućnost oštećenja DNK u stanicama dojke, što rezultira povećanim rizikom stvaranja maligne bolesti – kaže prof. dr. Ivan Drinković. Pretjerano uzimanje alkoholnih pića u trudnica može dovesti do rizika da žensko čedo tijekom života razvije rak dojke. Studije su pokazale protektivno djelovanje crnog vina u srčanih bolesti. Međutim, povećano uzimanje crnog vina povećava pojavnost raka dojke. Zna se da određena vrsta hrane može povećati učestalost raka dojke. Međutim, i najzdravija hrana kao i zdrav način života ne mogu spriječiti pojavu opake bolesti. Ipak, znanstveno je dokazano da mediteranska prehrana, kao i konzumiranje određenih namirnica umanjuju učestalost malignih bolesti. Treba svakako izbjegavati pretjerani unos masti, crvenog mesa, suhomesnatih proizvoda, hormonski tretiranog mesa, aditiva, GMO-proizvoda. Nisu bezazlena ni dijetetska pića, sredstva za bojanje pića, rafinirano bijelo brašno, rafinirani šećer, margarini, hidrogenizirana ulja, voće i povrće tretirano pesticidima, ali i neke vrste riba iz ribogojilišta.  

>> Žene koje piju veće količine alkohola češće dobivaju rak dojke!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije