Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pripazite

Radite li ih i vi? 5 pogrešaka koje treba izbjegavati prilikom proljetnog čišćenja

Shutterstock
24.03.2023.
u 11:30

Dok obavljate proljetno čišćenje, izbjegavajte ove pogreške kako biste postupak učinili lakšim i učinkovitijim

Proljeće je savršeno vrijeme za dubinsko čišćenja vašeg doma. Za mnoge to znači pranje prozora, zavjesa, bacanje nepotrebnih stvari i brisanje prašine na teško dostupnim mjestima. No, dok obavljate proljetno čišćenje,izbjegavajte četiri uobičajene pogreške kako biste postupak učinili lakšim i učinkovitijim, piše Mind Body Green.

Muči vas pitanje kako se riješiti plijesni u domu? Evo odgovora!

1/11

Korištenje izbjeljivača

Izbjeljivač nije učinkovit u rješavanju unutarnje kontaminacije, a oštar proizvod može nepovoljno utjecati na kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru. Također može biti potpuno otrovno ako se nepravilno koristi.

Iako mnogi ljudi pretpostavljaju da je izbjeljivač jedino sredstvo za čišćenje dovoljno snažno da riješi probleme poput plijesni, to nije tako. Izbjeljivač može ostaviti čestice plijesni, osobito na poluporoznim i poroznim površinama, što znači da će se problem samo vratiti.  

Umjesto izbjeljivača možete koristiti hidrogen peroksid. Našpricajte ga na zahvaćene površine, pustite da odstoji oko 10 minuta, a potom ga izribajte i isperite. Isto tako, možete staviti malo octa, koji je jedan od najmoćnijih ubojica plijesni. Prema Service Master Restoration and Cleaning, blaga kiselina u octu ubija oko 82 posto poznatih plijesni i može pomoći u sprječavanju budućih izbijanja.

Niste proaktivni

Nema boljeg trenutka za provjeravanja stanja u svom domu nego kad temeljito čistite. Stvari na koje treba obratiti pažnju uključuju rast mikroba, oštećenja vodom i strukturalne probleme s interijerom i eksterijerom doma. Što prije uočite problem, to ćete brže moći početi s njegovim rješavanjem.

Dakle, zgrabite svjetiljku i provjerite postoje li vidljivi problemi ili zamjetni mirisi koji bi mogli ukazivati ​​na problem. Rast plijesni često stvara vlažan, pljesniv, zemljani miris nalik cigari zbog oslobađanja plinova koji se nazivaju mikrobni hlapljivi organski spojevi

Područja na koja treba obratiti posebnu pozornost uključuju:

Potkrovlje

Podrum

Fugiranje i brtvljenje

Prozorske klupice i dovratnici

Aparati (aparat za kavu, perilica posuđa, blender, perilica rublja, itd.)

Ispušni otvori

Glave tuša

 Slavine 

Madraci

Kućne biljke

Kamin

Vanjski izgled doma (konstrukcije)

Čistite, ali ne uklanjate nered

Ispostavilo se da je biti minimalist stvarno dobro za kvalitetu zraka. Što više stvari imamo, to je više površina za taloženje prašine i mikroskopskih čestica. Kako biste pozdravili početak proljeća, procijenite svoje stvari i zapitajte se koristite li doista svaki predmet prije nego što odlučite hoćete li ga na kraju zadržati ili ga se riješiti. Riješite se nereda i spriječit ćete nakupljanje prašine na vašim stvarima, što će u konačnici dovesti do čišće kvalitete zraka u zatvorenom prostoru, i boljeg osjećaja.

Neispravno rješavate plijesan

Tijekom čišćenja moguće je (i nije neuobičajeno) naletjeti na plijesan koja se nakupila negdje u cijelom domu. Uobičajena pogreška je korištenje pogrešne metode da ga se riješite. Kako biste ispravno sanirali plijesan, morate riješiti problem koji je uopće doveo do njenog rasta i riješiti svu prisutnu kontaminaciju. To uključuje aktivnu koloniju, mrtve čestice plijesni, korijenje, spore, mikotoksine i bakterije. Ako nešto ostane, izloženost se nastavlja i svi kronični zdravstveni problemi mogu potrajati.

Liječnica otkrila da rublje nikada ne bismo trebali sušiti u kući, nije dobro za zdravlje!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije