Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Pušenje uz alkoholna pića pogoršava mamurnost

Prema Cancer Research, duhanski dim sadrži supstancu acetaldehid, istu onu koja nastaje kao otrovni nusproizvod alkohola i odgovorna je za mnoge neugodne simptome mamurluka
07. prosinca 2012. u 11:15 2 komentara 8 prikaza
cigareta
Foto: Arhiv VL-a

Svi oni koji su noć prije "nategnuli" jednu čašicu previše ujutro će osjetiti nesnosnu glavobolju, suha usta i mučninu, a znanstvenici su sada otkrili da se mamurluk može pojačati ako uz piće istovremeno pušite. Ljudi koji puše uz piće na večernjem izlasku skloniji su drugi dan biti mamurni i imaju intenzivnije simptome, pokazala je studija sveučilišta Brown. No ne radi se o tome da pušači popiju više...

Cigaretni dim sadrži kemijsku supstancu acetaldehid koji inače nastaje i u ljudskom organizmu, kao popratni proizvod pri razgradnji alkohola. On je jedna od supstanci koje su odgovorne za snenost i mamurnost. Iako mehanizmi nisu posve jasni, prema Cancer Research acetaldehid iz dima ulazi u krvotok dok pijete alkohol i odgovoran je za mnoge neugodne simptome mamurluka poput glavobolje, osjećaja umora, mučnine i poteškoća u koncentraciji.

Voditelj studije Damara Rohsenow s američkog sveučilišta kazao je da su i neka druga istraživanja pokazala da nikotinski receptori u mozgu pojačavaju naše reakcije na piće. Primjerice, pušenje i pijenje u isto vrijeme povećava oslobađnje dopamina, hormona sreće. Dakle, činjenica da su nikotin i alkohol povezani u mozgu može objasniti zašto je pušenje povezano s pojačanim mamurlukom, piše Daily Mail.

 

 

Nekoliko savjeta kako spriječiti mamurlu

Nekoliko savjeta kako spriječiti mamurluk:


- Nemojte piti na prazan želudac. Prije nego što idete van, pojedite konkretniji obrok s ugljikohidratima (kao što su tjestenina ili riža) ili nešto masnije. Hrana će u tom slučaju pomoći ublažiti apsorpciju alkohola.

- Nemojte piti pića tamne boje, ako ste otkrili da ste osjetljivi na njih. Oni sadrže prirodne kemikalije zvane kongeneri (nečistoće), koji iritiraju krvne žile i tkiva u mozgu i mogu učiniti mamurluk još težim.

- Pijte vodu ili ne-gazirana bezalkoholna pića između svakog alkoholnog pića. Gazirana pića ubrzati će apsorpciju alkohola u vašem sustavu.

- Prije odlaska na spavanje obavezno popijte i do pola litre vode. Držite čašu kraj kreveta kako biste otpili par gutljala probudite li se tijekom noći.

 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • Vexans:

    "Pušenje uz alkoholna pića pogoršava mamurnost"..Ali viš vraga: "pušenje i pijenje istovremeno oslobađa dopamin,hormon sreće" .Koja je to mizerija od duhanske i alko mafije! Koji su to novinari ? Neka odu na Odjele za plućne bolesti,onkološke odjele,Psihijatrijske bolnice za alkoholičare,u ... prikaži još! Lepoglavu..i neka napišu koliko je carcinoma uzrokovano duhanom!Neka napišu koliko je ubojstava uzrokovao alkohol?Neka pišu o uništenim obiteljima i uništenim djetinstvima!Neka ti novinari kažu:Da,ja želim da moje djete bude alkoholičar i pušać jer je to vrhunac sreće!(dopaminske?) Sramota i bijeda "analitičarskog novinarstva" !

  • boli istina:

    Hvala na ovom fenomenalnom otkricu.Jos nisam vidio nikoga poslije nocnog pijanstva i pusenja ujutro nasmijanog i kristalno cistog . Jos samo da donesu zakljucak da se upotrebi rasol ujutro i medicina je u znacajnom napredku.