Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preseljenje

Psi iz prihvatilišta u Širokom Polju odlaze u bolji život

Preseljenje iz Širokog Polja
Foto: Udruga Pobjede
1/5
08.06.2014.
u 02:19

Od 40 pasa vlasnike je pronašlo 15, dva su udomljena, a ostali idu u druge smještaje

Nastalo doslovno preko noći, privremeno prihvatilište u Širokom Polju pokraj Đakova primio je 40 pasa spašenih iz poplavljenih slavonskih sela. Do sada su se javili vlasnici 15 pasa, a ostali se premještaju u nove, privremene domove, ili u druga skloništa.

O njima će se brinuti Društvo za zaštitu životinja Rijeka, azil u Selnici, osječka Udruga Pobjede i Rocco iz Vinkovaca.

- Kad smo došli, ovdje nije bilo ništa pripremljeno, nije bilo boksova. Pomagali su nam volonteri iz cijele Hrvatske, čak i iz Slovenije, no bilo je jako teško sve organizirati. Nitko nije mogao stalno biti ovdje  – rekla nam je Ružica Ninić iz udruge Rocco. Zato su svi čekali da završi karantena pa da pse presele negdje gdje će se lakše moći o njima brinuti.

Život u kavezu

 - Iako psi ovdje imaju sve što im treba, i hranu i njegu, a brinemo se i da se svi prošeću, nitko ne želi živjeti u kavezu - dodaje Anita iz Rocca. Najveći teret brige o psima pao je upravo na leđa vinkovačkih volontera, kojima je sklonište u blizini Đakova udaljeno 80 kilometara od njihovih domova. Danju su imali pomoć, no i po noći netko je morao biti sa psima.

Uz brojne zagrebačke volontere u Širokom Polju bili su i članovi Kluba za obuku službenih i sportskih pasa (KOSSP) Zagreb. Uz čišćenje prostora i brigu o psima, dio ekipe koji se bavi edukacijom vlasnika i pasa pomogao je i savjetima kako se nositi s problemima koji su se pojavili u ponašanju pasa. Jer, psi koji su većinom živjeli u dvorištima, neki i na lancima, nakon što su danima živjeli okruženi vodom našli su se zatvoreni u boksovima.

Organizacija selidbe

Organizaciju preseljenja pasa iz privremenog azila preuzela je Udruga Pobjede, kažu kako sve bi trebalo biti gotovo do ponedjeljka.

- Za dva psa pronašli smo udomitelje, a oni koji uzimaju pse na privremeno od nas će dobiti sve što životinjama treba – od zdjelica i povodaca do hrane, sredstava protiv parazita, dodataka prehrani. U Osijeku smo već osigurali i besplatne kastracije za udomljene pse, a sve to uz pomoć svih naših donatora – kaže Ivana Crnoja, predsjednica Pobjede, dodajući kako su u proteklim danima privremeno smjestili 400 pasa.

 No, i dalje nedostaju privremeni udomitelji, a svi koji se jave moraju biti svjesni da nitko ne može predvidjeti kako će se ovi psi ponašati kad dođu u stan, u lift, u uvjete na koje nisu naučeni. Za pse koji su završili na liječenju, neki i na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, trebat će pomoć u plaćanju veterinarskih troškova, jer ni vlasnici ih trenutno ne mogu sami platiti. Javiti se možete udrugama ili u Info centar Suza, 092/3178832.

https://www.vecernji.hr/kucni-ljubimci/kad-prode-karantena-psi-iz-sirokog-polja-trebaju-bolji-smjestaj-941974

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije