Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Volonteri se ne predaju

Kad prođe karantena, psi iz Širokog Polja trebaju bolji smještaj

Spašene životinje
Foto: Privatni album
1/5
30.05.2014.
u 18:38

Nijedna životinja neće ostati nezbrinuta, ali sigurno neće završiti u skloništima koja pse ubijaju nakon 60 dana, kažu u Udruzi Pobjede

Danima je trajala borba za svaku životinju u poplavljenim područjima Slavonije, a volonteri pristigli iz svih krajeva zemlje, iako na izmaku snaga, nisu odustajali. Oni osječki, iz Udruge Pobjede, posljednje spašene pse iz Drenovaca premjestili su u Široko Polje.

- U prostoru koji je sklepan doslovno u 24 sata sada je 37 pasa. Do 6. lipnja za njih je propisana obvezna karantena. Svi psi su zdravi, imamo samo jednog oboljelog od piroplazmoze. Nakon toga trebat će ih negdje smjestiti, jer ovo je stvarno samo privremeno - kaže Ivana Crnoja, predsjednica udruge Pobjede.

Neki se odrekli

Za 15 pasa već imaju smještaj, a nadaju se da će se do isteka karantene javiti i neki od vlasnika spašenih životinja.
- Već tri dana radimo na utvrđivanju podataka, jer smo na terenu pisali i po papirićima. Sada to treba srediti - ističe i dodaje kako su se neki vlasnici odrekli svojih pasa, a drugi trenutno nemaju kuda sa svojim ljubimcima jer su i sami na privremenim smještajima. Nijedna životinja neće ostati nezbrinuta, ali sigurno neće završiti u skloništima koja pse ubijaju nakon 60 dana, odlučna je.

- Trenutni je problem što je Ministarstvo dalo prekratak rok za besplatna cijepljenja i čipiranja i k tome bi svi privremeni udomitelji trebali kod čipiranja dati svoje podatke. Na naš zahtjev da se psi čipiraju na općinu Gunja nisu uopće odgovorili - kaže Cnoja. Hrane za pse će biti, svi koji su smješteni u Osijeku imaju besplatne preglede u tri veterinarske ambulante, a bilo bi lijepo, kaže, da se tome odazovu i veterinari iz gradova u kojima su psi smješteni.

Foto: Robert Demo

- Ministarstvo je tek sada počelo raditi evidenciju, ali su zato već došli provjeriti da slučajno u azilu nemamo prekobrojnih pasa. A istovremeno sami nisu ništa organizirali i napravili - ističe predsjednica Pobjede.

Ministarstvo im zahvalno

Može li Ministarstvo ponuditi konkretno rješenje za smještaj pasa dok se ne vrate vlasnicima i zašto nadležne institucije nisu formirale bazu podataka izgubljenih i pronađenih? Na naš upit iz Ministarstva poljoprivrede odgovaraju:

Svakodnevno se identificiraju nove lokacije na koje su stanovnici poplavljenih područja smjestili svoje životinje, kod rodbine ili prijatelja

- Kućni ljubimci s poplavljenih područja smješteni su u skloništa, privremena skloništa ili su udomljeni. Sve životinje koje su organizirano spašene imaju potrebnu veterinarsku skrb, a o čipiranim psima vodi se i posebna evidencija kako bi se jednostavnije vratili vlasnicima. Volonteri spašavaju sve vrste životinja na poplavljenom području i na tome smo im iznimno zahvalni. Spašeno je i izmješteno više od 8000 domaćih životnja, a nalaze se na preko 200 lokacija. Svakodnevno se identificiraju nove lokacije na koje su stanovnici poplavljenih područja smjestili svoje životinje, kod rodbine ili prijatelja. Pozvali smo ih da se jave kako bi im dopremili stočna hrana, izvršili veterinarski pregled i evidentirali vlasništvo. Spašeno je preko 600 pasa koji su prošli veterinarski pregled, čitanje čipa ili čipiranje te utvrđivanje vlasništva i privremenog smještaja, kako bi se kasnije lakše vratili posjedniku kada se za to stvore uvjeti.

Na pitanje hoće li netko odgovarati što se svim čipiranim psima ne mogu pronaći vlasnici, jer njihovi podaci ne postoje, te zašto nisu ranije pomogli životinjama koje su ozlijeđene danima ležale na suncu, u kanalima uz cestu i na livadama, iz Ministarstva nisu odgovorili.

https://www.vecernji.hr/kucni-ljubimci/u-vojarni-u-belom-manastiru-smjestili-45-pasa-volonteri-na-terenu-zaboravljeni-941249

https://www.vecernji.hr/kucni-ljubimci/zivotinje-spasene-ali-trebaju-privremene-domove-940087

https://www.vecernji.hr/kucni-ljubimci/prijatelji-zivotinja-treba-hitno-evakuirati-i-domace-zivotinje-939928

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije