Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protiv boli

Protiv migrene umjesto tableta mala ručna naprava

glavobolja
Arhiv VL-a
04.03.2010.
u 10:08

Pokusi su pokazali da 40 posto pacijenata, koji pate od migrene, nije imalo glavobolju dva sata nakon korištenja takve naprave, a mnogi ni 24, pa čak i 48 sati kasnije.

Novi ručni uređaji koji emitiraju magnetske valove u pravcu stražnjeg dijela glave mogli bi postati alternativa tabletama protiv glavobolje. Pokusi su pokazali da 40 posto pacijenata, koji pate od migrene, nije imalo glavobolju dva sata nakon korištenja te naprave. Istraživači, kako donosi BBC online, kažu da nije bilo ozbiljnih nuspojava, a uređaj se pokazao jednostavan za upotrebu kod kuće.

 Slični su se pokusi radili i ranije, ali uvijek su uključivali velike i skupe uređaje koji su se mogli koristiti samo u bolnicama. Sada je tijekom tri mjeseca dvjesto pacijenata podvrgnuto ispitivanjima. Polovica je bila na placebo-tretmanu, a pokazalo se, kako donosi časopis The Lancet Neurology, da su stvarni magnetski valovi iz novog uređaja bili “vrlo učinkoviti” oslobađajući ljude migrene na dva, 24 ili čak na 48 sati. Migrena, inače, muči 18 posto žena i šest posto muškaraca u SAD-u i zapadnoj Europi. Dva su glavna tipa migrene; sa zračenjem i bez zračenja. Migrenu sa zračenjem karakteriziraju simptomi koji u pravilu prethode napadu glavobolje. Dr. Hans-Christoph Diener iz sveučilišne bolnice u Essenu kaže da bi upotreba ovakvih uređaja mogla biti veliki korak naprijed u liječenju migrene sa zračenjem, posebice u pacijenata kojima postojeći lijekovi ne pomažu.

 Novu napravu prate, međutim, i upozoravaju da treba više istraživanja kako bi se pacijentima moglo određivati dinamiku i doze.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije