Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BUDUĆNOST U MEDICINI

Protezom od svile protiv upala tkiva

04.11.2017.
u 22:16

Niz stručnjaka predstavio je jučer rezultate svojih radova na kongresu čiji je domaćin ove godine bila bolnica “Dr. Martin Horvat” u Rovinju

Do 2021. godine austrijske bolnice, odnosno traumatološki centri pacijentima će ugrađivati proteze od – svile! Svila kao prirodni materijal predmet je istraživanja u medicini, a najdalje i sa ovakvom projekcijom praktične primjene došli su u Austriji gdje slijedi, kako nam kaže prof. dr. Heinz Redl iz bečkog Ludwig Boltzmann Instituta za eksperimentalnu i kliničku traumatologiju, klinička studija, odnosno istraživanje i rad na pacijentima.

Regeneracija tkiva

– Standard je danas, kad čovjeku negdje nedostaje živca, uzeti ga negdje drugdje s tijela. To nije uvijek uspješno, a i poseban je problem kod ljudi s višestrukim prijelomima. Stoga smo pokušali premostiti živac svojevrsnom “cjevčicom” s karakteristikama koje ove danas na tržištu nemaju, a to je da proteza ne dovede do upale i da štiti živac, a ne da ga stisne. I zato pripremamo novi materijal, svilu, ali posebnu vrstu i konkretan dio svile jer se svila sastoji od dva dijela. Posebnim procedurama uklanjamo onaj dio svile koji je poput izolacijske žice i ostavljamo onaj sjajni dio tog materijala koji kristaliziramo tekstilnim inženjeringom – opisuje profesor Redl svilene proteze zahvaljujući kojima će se, napominje, izbjeći upale tkiva i preko kojih će moći rasti krvne žile.

To je posljednja vijest u području regeneracije tkiva koje je ključan predmet rada i istraživanja ovog profesora. Prof. Redl jučer je bio jedan od predavača na kongresu Međunarodne akademije manualno-muskuloskeletalne medicine čiji je domaćin ove godine bila rovinjska bolnica Dr. Martin Horvat.

Velika novost

Niz stručnjaka iz raznih zemalja predstavljao je na jučerašnjem otvaranju rezultate svojih radova, a ovaj cijenjeni znanstvenik zaintrigirao je objavom o korištenju amniona, ovojnice posteljice, u regeneraciji živaca što je učinjeno u 15 austrijskih pacijenata i pokazalo rezultate.

Posebno područje interesa sada je, kaže nam, korištenje amniona iz posteljice kod nedonoščadi, preuranjeno rođene djece kod koje su glavni problem nerazvijena pluća. Dokazali su, kaže, da se amnioni mogu koristiti i za razvoj pluća beba rođenih prije termina što je velika novost i, vjeruje, skora budućnost u liječenju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije