Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomoć iz prirode

Proljetne alergije liječite prirodno, uz čajeve, kupke i obloge

alergija,cura,maramica,ženska,djevojka
Foto: Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
26.03.2013.
u 12:00

Zlata vrijedno - simptome ne treba podcjenjivati, a organizmu treba odmah pomoći

S prvom cvatnjom i čak malom koncentracijom peluda trava, stabala i korova u zraku počinju i problemi alergičara. Nadražena sluznica nosa, očiju, nepca i ždrijela, svrbež, otekline i kihanje najčešći su simptomi peludnih alergija. Pelud u zraku može izazvati i napade astme, osip i visoku temperaturu. Prema kalendaru cvjetanja, najprije počinju cvjetati breza, lijeska, jasen, topola, brijest, vrba i joha pa jasen, bukva, lješnjak i hrast. Cvatnja različitih korova i trava traje sve do listopada. Koncentracija peluda u zraku najveća je tijekom vjetrovitih i sunčanih dana te ujutro. Uz savjete da valja izbjegavati boravak na otvorenom te jutarnje i večernje provjetravanje stana, redovito prati kosu i odjeću nakon boravka u prirodi te mijenjati posteljinu, pomoć se može potražiti i u prirodi.

Oblozi i čajevi

– Snažni pomagači u sprečavanju i pomoći pri peludnim alergijama su kopriva i mala švedska grenčica – napisala je Maria Treben, najpopularnija austrijska herbalistica, autorica knjige Alergije, žena čiji su savjeti pomogli tisućama ljudi. Danas se o njezinoj ostavštini brine Autorsko društvo Treben. Tajna je u čajevima i oblozima. Maria Treben savjetuje da vrhom punu čajnu žličicu koprive po šalici treba preliti vrelom vodom, pustiti da odstoji pola minute, procijediti i piti do četiri šalice dnevno. S čajem od koprive može se razrijediti i dnevno popiti i tri čajne žlice male švedske grenčice. Taj čaj pije se u gutljajima, prije i poslije obroka. Da bi se spriječilo suzenje očiju i probadajuća bol, pomaže čaj od stolisnika. Čajna žlica stolisnika prelije se vrućom vodom pa kad kratko odstoji, pije se dvije šalice dnevno. Može pomoći i oblog od švedske grenčice – svaki dan na bolne oči treba staviti vatu natopljenu čajem te biljke i staviti na zatvorene oči. Oblog treba držati sat vremena.

Da bi se olakšalo disanje kod alergijske astme, Maria Treben preporučuje oblog od parene preslice. Vruću preslicu valja staviti u lanenu krpu i položiti na bolno mjesto. Pomoći će i miješani čaj od majčine dušice i uskolisnog trpuca. Mješavinu treba preliti vrelom vodom i u gutljajima piti 2-4 šalice čaja tijekom dana. Alergije često napadaju iscrpljeno tijelo. Da bismo ga osnažili pomaže kamilična kupka – potrebne su četiri šake cvjetova kamilice, prelivene vrelom vodom. Nakon što čaj odstoji, procijeđen valja dodati vodi za kupanje. U kadi treba biti toliko vode da srce kupača ostane vani, a kupanje treba trajati 20 minuta. Nakon kupanja ne treba se brisati, već se zamotani u ogrtač i sat vremena preznojavati u krevetu. Iscrpljenost je i posljedica nedostatka željeza. Tu upomoć zovemo koprivu – punu šaku svježih listova i stabljike koprive treba preliti vrelom vodom i nakon što kratko odstoji, procijediti te piti u gutljajima. Dnevna kura počinje šalicom čaja od koprive pola sata prije doručka.

Kupke i sokovi

Problemi koji izazivaju alergije na koži mogu se ublažiti pranjem u čaju sljeza. Dvije vrhom pune čajne žlice sljeza treba omekšati 12 sati u pola litre hladne vode. Otopina se potom zagrije i procijedi. Zahvaćeni dio kože valja prati više puta tijekom dana. Alergijski kožni osip može se liječiti i sokom od čuvarkuće ili nevena. Listovi čuvarkuće razrežu se po duljini, a stabljike nevena izmiksaju se u sokovniku pa se sokom trlja po koži.

>> Proljeće kod alergičara već u startu izaziva stres

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije