Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božje čudo

Probudio se iz kome kada su se već spremili za vađenje organa

Trenton McKinley
Foto: Facebook.com
1/2
09.05.2018.
u 10:55

Liječnici su proglasili “moždanu smrt”, pa su roditelji dali suglasnost za vađenje organa koji su mogli pomoći petero djece.

Gotovo čudo spasilo je trinaestogodišnjeg Trentona McKinleyja, dječaka iz Alabame, koji se iz kome probudio samo nekoliko sati prije nego što su mu liječnici, koji su proglasili “moždanu smrt”, kanili početi vaditi organe za transplantaciju.

Trenton je prije dva mjeseca doživio tešku nesreću kada se, vozeći buggy, nakon što je naglo zakočio, vozilo prevrnulo i potom ga prikliještilo.

Spas u posljednji trenutak

– Pao sam na beton i više se ničega ne sjećam nakon toga – govori danas Trenton. Vozilo je nakon kočenja toliko odskočilo da je palo na Trentona, i to svom svojom težinom pritisnuvši mu glavu, što je izazvalo izuzetno teške ozljede mozga. Odmah je prebačen u specijalnu bolnicu u Birminghamu, a lubanja mu je bila slomljena na sedam mjesta.

– Bio je klinički mrtav oko 15 minuta. Liječnici su mi rekli da više nikada neće biti normalan. Zbog nedostatka kisika, oštećenje mozga bilo je preveliko – kaže njegova majka Jennifer Reindl.

Sljedećih nekoliko dana dječak se nalazio na sustavima za održavanje na životu i jedva je disao. U tome trenutku roditeljima su liječnici predložili da potpišu suglasnost za doniranje Trentonovih organa.

– Čak je petero djece moglo primiti njegove organe jer su se podudarale i krvne grupe i svi ostali parametri – kaže Trentonova majka koja je bez riječi potpisala suglasnost. No samo nekoliko sati prije nego što su liječnici, koji su već bili pripremili sve potrebna sredstva i obavijestili potencijalne primatelje i njihove liječnike, trebali isključiti aparate, Trenton je počeo davati znakove života i buđenja iz kome.

– Počeo se pomalo pokretati, počeo je malo brže disati i bilo je očito da se nešto događa. Naravno, odmah su obustavljene sve pripreme za vađenje organa – kažu liječnici iz bolničkog centra u Birminghamu.

U samo nekoliko dana, Trenton se ubrzano počeo oporavljati. Vratila mu se svijest. Kako tvrdi, cijelo vrijeme kome siguran je da se nalazi u raju.

– Bio sam na nekom lijepom, otvorenom polju na kojemu sam se samo šetao. Nema drugog objašnjenja osim Boga. S tim se slažu i liječnici – kaže Trenton, kojega čeka operacija spajanja kosti lubanje. Naime, nesreća je bila toliko teška da mu se dio lubanje odvojio, a sada se taj komad nalazi u bolničkom zamrzivaču i čeka operaciju kojom će ga vratiti u glavu.

Nemilosrdni sud

Puno manje sreće imao je britanski dječak Alfie Evans, kojega su liječnici, po nalogu suda, prije nekoliko dana “skinuli” s aparata za održavanje života iako su ga roditelji željeli odvesti na liječenje u Italiju. Alfi je rođen u svibnju 2016., a dijagnosticirana mu je neurološka bolest zbog koje je bio u komi godinu dana. Roditelji su ga planirali odvesti na liječenje u Rim, no sud je utvrdio kako je to mučenje djeteta.     

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
15:14 09.05.2018.

Pazi ti što nam banditi spremaju, a sve kakti po zakonu i konvencijama, da sud naređuje roditeljima da ne smiju odvest svoje dijete drugdje na liječenje!??? Što će tek raditi kad se legalizira eutanazija, kokat će svakoga tko će biti trošak ili teret sustavu...

KB
kbr
11:45 09.05.2018.

sreća tvoja da nisi bio u onoj liverpoolskoj bolnici gdje je bio Alfie, već bi ti rasprodali organe. inače, Alfie-u bi danas bio drugi rođendan, proslavlja ga sada u nekom boljem svijetu

OB
ObrenM
14:14 09.05.2018.

Jer velika mi djela ucini Gospodin-Sveto je ime Njegovo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije