Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Prije samo tri mjeseca u udruzi Argus bili su zadovoljni azilom

Inspekcija
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/7
03.06.2014.
u 14:00

‘Nemamo slika mrtvih pasa, rastrganih, bolesnih. Psi su zaista nahranjeni, liječe se kad su bolesni...’ - napisala je 15. ožujka dogradonačelniku Mišelu Jakšiću predsjednica Argusa Jelena Grotić

Imamo dogovor s Veterinarskom stanicom Koprivnica da nema eutanazije pasa nakon 60 dana boravka u azilu, što zakon dozvoljava. Gužva nam je stalno, dogodi se da nekog psa izgrizu drugi psi. Ima bolesnih i uginulih jer u strašnom stanju dolaze s ceste. Trudimo se skupa s veterinarom i ogromnoj većini spasimo život. Nemamo slika mrtvih pasa iz azila, rastrganih, bolesnih. Psi su zaista nahranjeni, liječe se kad su bolesni, svi do jednoga su cijepljeni protiv bjesnoće, a kujice idu na sterilizacije. Ogromni novci utrošeni su na te pse. Vidim da psima ništa ne fali i da im se ništa ne uskraćuje. Mi kao volonterke ponekad naiđemo na nesuglasice s djelatnicima Veterinarske stanice, ali ih vrlo brzo rješavamo, dogovaramo se...

Katastrofalni uvjeti

Najzanimljiviji su to dijelovi opširnog pisma kojeg je koprivničkom dogradonačelniku Mišelu Jakšiću 15. ožujka uputila Jelena Grotić, predsjednica Udruge za zaštitu napuštenih životinja Argus. Autentičnost pisma oboje su nam jučer potvrdili.

Pismo ima iznimnu vrijednost jer je “afera azil” izbila nakon što je nedavno udruga Argus javno prozvala voditelja skloništa za pse “Ottova kućica” u koprivničkom prigradskom naselju Herešinu, Ratimira Juršetića, da nesavjesno radi svoj posao. Na facebooku su objavile nemali broj fotografija na kojima su se, među ostalim, vidjeli neočišćeni boksovi, neuhranjeni ili do smrti izgriženi psi. Zabilježile su i slučajeve kanibalizma. Kap koja im je prelila čašu strpljenja bila su tri eutanazirana psa prije desetak dana.

Njemačka aktivistica

Prije nego što smo je upoznali s tim da posjedujemo njezino pismo Jakšiću, pitali smo je kad su snimljene prve sporne fotografije. Odgovorila je 20. veljače. Dakle, gotovo mjesec dana prije nego je dogradonačelniku pričala kako je u azilu zadovoljavajuće stanje.

- Zašto sam pisala da je sve u redu? Zato jer sam vjerovala da će tako biti. U to vrijeme bili smo u pregovorima s direktorom Veterinarske stanice Danimirom Kolmanom koji nas je uvjeravao da će riješiti sve probleme. No, to se nije dogodilo - kazala nam je jučer J. Grotić, koja nas je obavijestila i da je u Herešin još u subotu iz Njemačke stigla Anita Kuhn, predsjednica udruge Fellkinder in Not, koja posredstvom Argusa, prema njezinim riječima, spašava pse iz azila.

Odlučno su još jednom demantirale Juršetićeve tvrdnje da su s cijelom pričom izašle u javnost tek nakon što je on nedavno promijenio brave na azilu jer im je zabranio izvoz pasa u Njemačku zbog sumnje da se radi o “švercu”. A. Kuhn istaknula je pritom i kako apsolutno nikada koprivničkoj udruzi nije donirala novac, nikada od udruge nije pse kupovala ili imala iskustva da bi od nje tražili novac. Dodala je da za sva udomljenja ima ugovore koje može dati na uvid nadležnim institucijama ako bude potrebno.

Viši veterinarski inspektor Josip Bunta jučer nam je otkrio da su u prošlotjednom nadzoru azila našli dva mršava psa od ukupno njih 72. Nađena su i dva bolesna psa. Ostale nepravilnosti koje su utvrđene, dodao je, vezane su na vođenje evidencija i dokumentacije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije