Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GENERACIJA ZAJEDNO

Razgovarali smo s korisnicima domova koji su dobili besplatni internet i tablete, sad shvaćamo što znači biti povezan s obitelji

VL native tim
VL native tim
31.12.2021.
u 09:00

Nacionalni program Generacije zajedno pokrenut je u okolnostima pandemije Covid-19 i ograničenih kontakta sa starijim članovima našeg društva

Videopoziv, slanje fotografija, dopisivanje putem društvenih mreža… sve su to jednostavne stvari koje većina nas radi svaki dan, a koje uzimamo zdravo za gotovo. Međutim, naši stariji sugrađani, a posebno ona skupina u domovima za starije, na neki način je odsječena od ostatka svijeta u ovoj pandemiji i ne koriste se aktivno modernom tehnologijom koja bi ih približila obitelji i najmilijima. Bar ne do sada.

Svjesni problema, Hrvatski Telekom je u suradnji s Volonterskim centrom Zagreb pokrenuo nacionalni program digitalne edukacije starijih osoba. U dosadašnje tri faze Programa koji je započeo još prošle godine i koji je dio šireg društveno odgovornog koncepta „U dobrim rukama“, Hrvatski Telekom donirao je 84 tableta i besplatan internet za 42 doma za starije diljem Hrvatske.

Kako bi korisnicima domova za starije uljepšali blagdane, ali i generalno kvalitetu života za vrijeme pandemije, angažirao se i Kluba volontera Hrvatskog Telekoma. Kroz jednostavne i razumljive edukativne video materijale starijim sugrađanima su pomagali da svladaju korištenje različitih digitalnih alata i tako im omogućili da budu povezani i u stalnom kontaktu sa svojim obiteljima i prijateljima.

Kako je to izgledalo iz prve ruke, pogledajte u videu u kojem smo putem aplikacije Teams nazvali Dejana Peterneka, Team Leadera u HT-u i volontera u sklopu programa Generacije Zajedno te dvije korisnice Doma umirovljenika u Osijeku, Antoniju Janković i Mariju Bite, koje su nam uz prisustvo socijalne radnice Kristine Barić Mak opisale kako je izgledalo druženje s Dejanom i volonterima, te kako im je cijelo ovo novo “digitalno” iskustvo utjecalo na život u starijoj dobi.

Nives Fakin, voditeljica Kluba volontera HT Grupe

Projektom Generacije zajedno omogućili smo korisnicima domova za starije kao najteže pogođenoj društvenoj skupini da se poveže sa svojim obiteljima i najbližima. Osim tableta i besplatnog interneta, posebno smo ponosni na naše zaposlenike koji su svoje vrijeme provodili u razgovorima i kroz pomoć starijima krateći im vrijeme koje su provodili zatvoreni u domovima zbog pandemije. U tim interakcijama stvorila su se prekrasna prijateljstva te je tehnologija još jednom nadvladala dobne barijere i pokazala da za njeno korištenje granice ne postoje.

 

Nives Fakin, voditeljica Kluba volontera HT Grupe
Foto: HT

Foto: VL native tim

Ukoliko imate starijeg člana obitelji u nekom od domova koji su dobili donirani tablet, nemojte se iznenaditi ako dobijete video poziv od njih ili novog followera na nekoj od društvenih mreža. A ako nisu među sretnicima koji su prošli malu školu korištenja tableta, svejedno odvojite par minuta svog vremena i uveselite ih “običnim pozivom”, jer vaših 5 minuta će njima ispuniti cijeli dan.

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskim Telekomom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije