Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dušica Branković:

Prepoznajte zlostavljača prije nego bude prekasno

Nasilje
Arhiva Vl
25.11.2010.
u 08:00

Mnoge žene žive u 
strahu od partnera i vjeruju da je to - normalno. Zanimljivo je da su preplašenije žrtve verbalnog nego fizičkog zlostavljanja

Mnoge žene mogu biti u potencijalno zlostavljačkom partnerskom odnosu, a da to i ne znaju. No, objašnjava psihologinja Dušica Branković, voditeljica psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja u obitelji riječke Udruge za zaštitu obitelji U.Z.O.R., postoji pet indikatora koji upućuju da partnerski odnos postaje nasilan.

 Kontroliranje je problem Na prvom su  mjestu ljubomora i posesivnost, slijedi kontrola, verbalno nasilje, prijetnje partnerici, njenoj obitelji, čak i kućnim ljubimcima i, naposljetku, izolacija od prijatelja i obitelji.

 Ovi znakovi nisu nužno nasilni, ali mogu takvima postati i kasnije voditi k nasilju.  

U svakom slučaju riječ je o obiteljskom nasilju, a ono je, govori psihologinja s bogatim iskustvom u radu s osobama koje su počinitelji nasilja u obitelji, mnogo više od fizičkog nasilja. Štoviše, mnoge zlostavljane žene koje njihovi partneri kontroliraju i koje žive u opasnosti i strahu nikad nisu bile fizički zlostavljane.  

Psihološko i emocionalno zlostavljanje mnogo je veći problem nego što su to spremne sebi priznati i same  zlostavljane žene. Ono može ostaviti duboke i trajne posljedice. Kako bi pokazali nadmoć nad svojim partnericama, zlostavljači koriste emocionalnu i psihološku kontrolu nad njima.

 - Vrijeđaju ih, viču, stalno kritiziraju, podcjenjuju njihove sposobnosti, ponašaju se prezaštitnički ili postaju ekstremno ljubomorni, otežavaju viđanje i posjećivanje obitelji i prijatelja ili ružno govore o njima, zabranjuju ženama da idu gdje žele i s kim žele, ponižavaju ih pred drugima - nabraja psihologinja najčešće i najlakše prepoznatljive obrasce nasilničkog ponašanja.  

Popis ponašanja koja upućuju na zlostavljanje

Ovakva ponašanja tek su neka na, kako je naziva psihologinja Branković “check-listi" zlostavljajućeg ponašanja koja može pomoći ženi da procijeni je li  zlostavljana. 

 -Nasilničko ponašanje ogleda se i kroz ekonomsku kontrolu,  primjerice uskraćivanje  bankovnih kartica ili polaganje računa  baš za svaku sitnicu ili  uzimanja ženina novca - ističe psihologinja te dodaje:  

- Tu su i prijetnje, od zastrašivanja  pokretima ili gestama, pokazivanjem oružja do prijetnji oduzimanjem djece, ozljedama, prijavama institucijama, a nije rijetkost korištenje bijesa i “gubitka kontrole” kao prijetnje da se dobije željeno i naposljetku fizičko zlostavljanje iza dobro zatvorenih vrata udarcima koji se pažljivo nanose, ondje gdje se modrice i tragovi neće vidjeti..  

- Prepoznavanje upozoravajućih znakova i simptoma obiteljskog nasilja prvi je korak u njegovu sprečavanju - kaže psihologinja Branković napominjući da nitko ne bi smio živjeti u strahu od partnera, a to je najočitiji (i najzanemarivaniji) znak zlostavljajućeg odnosa.  

- Ako se osjećate kao da morate hodati “po jajima” dok ste s partnerom, ako stalno morate paziti što ćete reći  i učiniti kako biste izbjegli njegovu ljutnju, ako vas omalovažava i pokušava kontrolirati, a zbog toga osjećate samoprijezir, nemoć i očaj,  u nezdravom ste i zlostavljajućem odnosu i najbolje je potražiti pomoć - upozorava riječka psihologinja.  I na kraju valja naglasiti da unatoč tome što mnogi misle, obiteljsko nasilje i zlostavljanje nije gubitak kontrole zlostavljača. 

Dijele dom s nasilnikom  

To je njegov namjeran izbor - biraju koga će, kada i gdje zlostavljati, sposobni su zaustaviti svoje nasilno ponašanje kada imaju koristi od toga, kad je netko u blizini kontroliraju se i ponašaju da je sve u redu, a napadaju kad ostaju sami s žrtvom.  Danas se diljem svijeta obilježava Dan nenasilja nad ženama pa nije zgoreg podsjetiti da su najčešće žrtve nasilja žene u dobi od 36 do 45 godina, a da je njih pedeset posto doživjelo seksualno nasilje. Šokantno je da se od svih slučajeva  zlostavljanja njih čak 92 posto događa u zajedničkom domu koji žrtve dijele s djecom i zlostavljačem. Mnoge žene mogu biti u potencijalno zlostavljačkom partnerskom odnosu, a da to i ne znaju.

 

Komentara 4

Avatar Vuglec
Vuglec
08:00 26.11.2010.

A što je sa manipulacijama = zlostavljanje onih najnezaštićenijih, a to su djeca od strane majki koje iz svojih sebičnih interesa onemogućavaju legitimna prava vlastite djece u susretima i druženju sa očevima?

SJ
Sve je uzalud
18:46 25.11.2010.

Ja sam prepoznao zlostavljače ali nitko neče da ih hapsi a to je Hrvatska vlast koja nas 20 godina zlostavlja...........

LE
Leptirica
05:04 26.11.2010.

Sve odlicno receno, ali opet nam zene zavrsavaju kao glavni protagonisti crnih kronika. Tko je zakazao, ako je zena i prepoznala nasilnika i rastala se i on joj je svejedno uspio oduzeti zivot, a cesto i djeci? A sto je s onim zrtvama koje su u braku po 10 i vise godina, sve u redu pred svima a na koncu tvore samo brojku u nizu zena sa nasilnom smrcu? Da li su ti muskarci toliko perfidni pa nas sve uspiju obmanuti, obitelj, prijatelje, okolinu ili novinari samo senzacionalisticki izvjestavaju o smrti, a pravu istinu, o motivu ili onom suludom kliku koji je nasilnika pokrenuo, ne prikazuju? A sto je sa A. Magas koja je bila zrtva, pa nasilnik, pa opet zrtva. Prognana od citavog drustva, okoline, obitelji i najbitnije od sina?! Sto tu netko nesto ne ucini? I pomogne toj zeni da nastavi normalan zivot sa svojim djetetom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije