Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Prema kojem sportu usmjeriti dijete u novoj školskoj godini?

Prema kojem sportu usmjeriti dijete u novoj školskoj godini
Foto: Promo
1/2
28.09.2021.
u 09:05

U ovom malom vodiču donosimo odgovore na klasična pitanja skoro svakog roditelja koji na početku nove školske godine želi svoje dijete upisati – na sport.

Fizička aktivnost je neizmjerno važna za dječji organizam. Ne samo da utječe na njihovo zdravlje, rast i razvoj, već i pomaže u izgradnji karakternih osobina i socijalnih vještina, uče ih timskoj suradnji, usvajanju odgovornosti i disciplini te kako usmjeriti pažnju. Djeca svoje motoričke sposobnosti najbolje razvijaju između sedme i dvanaeste godine, stoga ne čudi što se odlazak u prvi razred smatra idealnim vremenom za upoznavanje sa sportom.

Dakako, za upis djeteta u neku sportsku aktivnost nikad nije prerano niti prekasno, ali je jedno sigurno – početkom svake školske godine roditelji se često suočavaju s dilemama na temu „koji sport odabrati za svoje dijete“. Prije negoli pročitate koje su to najpopularnije dječje aktivnosti u Hrvatskoj savjetujemo vas da razmislite, ne samo što bi vaše dijete htjelo trenirati, nego i je li spremno redovno odlaziti na treninge, koliki su iznosi članarina te kakva je sportska oprema potrebna.

Nogomet, košarka, rukomet i odbojka

Sportovi s loptom već su godinama među najpopularnijim sportovima u cijelom svijetu, kako za odrasle tako i za djecu. Za klince koji vole surađivati s vršnjacima najboljim su se pokazali kolektivni sportovi. Iako se više niti jedan sport ne dijeli na „muški“ ili „ženski“, kod nas su nogomet i košarka ipak primamljiviji dječacima, dok djevojčice radije biraju rukomet i odbojku.

Foto: Arena Hospitality Group

Ekipni sportovi organizirani su u dječjim klubovima u kojima se plaća mjesečna članarina, u prosjeku oko 200 kuna, a negdje i više. Za početak je dovoljna osnovna sportska oprema poput dobrih, udobnih tenisica za trčanje te sportskih majici i hlačica. Svidi li se nogomet, košarka, rukomet ili odbojka vašem djetetu nakon nekoliko tjedana treninga, poželjno je kupiti specijalizirane tenisice za određenu vrstu sporta te dodatnu opremu kao što su štitnici, lopte i znojnici, dok će klubovi organizirati službene sportske dresove.

Atletika, gimnastika i plivanje

Za djecu koja će za svoj uspjeh radije biti zaslužna sama najboljim su se pokazali individualni sportovi. Voli li vaše dijete uvijek biti brže od prijatelja u trčanju, baciti neki predmet što dalje ili skočiti što više u zrak? Tada razmislite o atletici kao sportu u kojem će mališan razviti eksplozivnost, snagu i agilnost, što je ujedno i osnovna baza za bilo koji drugi sport u slučaju da se dijete kasnije predomisli. Gimnastika i plivanje pak u djetetu razvijaju osjećaj kontrole tijela, ali ga i uče kako savladati strah od visine ili duboke vode.

Niti za jedan od ovih sportova u početku ne treba skupa sportska oprema. Za trčanje i skakanje u vis najvažnije su što kvalitetnije tenisice, za gimnastiku dobar triko, odnosno kupaći kostim za plivanje. I ovi se sportovi organiziraju u profesionalnim dječjim klubovima s vrhunskim trenerima, a u kojima je obavezna mjesečna članarina.

Tenis

Iako se tenis smatra zahtjevnijim individualnim sportom, brojni stručnjaci smatraju da se s ovom aktivnošću mogu upoznati već i djeca mlađa od šest godina, a sve kroz igru u teniskim školama i radionicama – u grupama. Prepozna li trener talent vašeg djeteta da postane novi Marin Čilić, rado će preporučiti i dodatne, pojedinačne treninge po principu „jedan na jedan“ s trenerom izvan kolektiva.

Ovaj individualni sport se često smatra skupim sportom upravo zbog tog dodatnog financijskog angažmana roditelja za individualizirane sate s educiranim trenerom, a koji koštaju u prosjeku oko 150 kn po satu treninga. Sama sportska oprema za tenis nije toliko skupa koliko se čini – adekvatan model tenisica i reket za tenis ispravne veličine su najvažniji dijelovi opreme. S njima će vaš mališan pravilno i bez previše muke savladati svoje prve teniske pokrete.

Dopustite svom školarcu da sam izabere svoju novu sportsku aktivnost. Ne težite k tome da slijedi vaše neostvarene snove, nego ga podržite u odabiru jer je sport zabavna rekreacija u kojoj dijete uživa i kojoj se iznova vraća s osmijehom (a ne grčem) na licu.

Jedan od načina na koji ćete ga podržati je i zajednički odlazak u kupovinu sportske opreme – gdje drugdje nego u Hervisu, specijaliziranoj trgovini vrhunskih brendova za najpopularnije sportove današnjice!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije