Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasno za zdravlje

Prelazak iz štikli u ravne cipele može uzrokovati bol u mišićima

visoke potpetice
Pixsell
25.07.2010.
u 13:35

Prema novom istraživanju, hodanje u štiklama skraćuje listove na nogama za 13 posto

Sigurno ste ponosni na sebe kada skinete visoke potpetice i odlučite odmoriti svoje noge u udobnim balerinkama. No, znanstvenici tvrde kako bi to kod žena (koje većinu vremena provode u štiklama) moglo uzrokovati bolno oštećenje mišića.

Prema istraživanju, hodanje u štiklama skraćuje listove na nogama za 13 posto, a kada noge odlučite odmoriti u ravnim cipelama, mišići se istežu u poziciju na koju nisu navikli što uzrokuje bol.

– Žene koje redovito nose potpetice uočit će kroničan efekt na svoje listove. Postat će mnogo kraći i bit će ih teško istegnuti jednom kada se potpetice skinu i žena pokuša hodati normalno – smatra profesor Marco Narici koji je vodio istraživanje na Sveučilištu Manchester Metropolitan.

U visokim petama hodamo na vršcima prstiju, što smanjuje distancu između gležnja i koljena, a to forsira listove da se skupe.

No, nije sve tako crno. Istraživači savjetuju redovite vježbe istezanja nakon što se skinu visoke potpetice.

Preporuka uključuje da jedno stopalo namjestite ispred dok drugo gurnete iza sebe i pomičete pete gore i dolje kako bi istegnuli listove. Vježbu treba ponoviti nekoliko puta nakon skidanja cipela. Žene bi nakon vježbe trebale osjećati manju bol kod prelaska u ravne cipele.

Ključne riječi

Komentara 4

JM
ja-ma
23:38 25.07.2010.

Novo istraživanje?Ajme meni...otkrili Ameriku!

SA
sandrina
15:30 25.07.2010.

...al\' najviše boli kad pređeš sa štikle na opanak

JE
jester
22:15 25.07.2010.

MBT

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije