Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stop kompleksima

Prekrasna sam upravo takva kakva jesam!

tijelo ljepota noge
18.12.2010.
u 15:30

“Djevojački dnevnik” edukativna je brošura u kojoj djevojke progovaraju o procesu prihvaćanja svoga tijela

Moje nezadovoljstvo velikim bokovima i velikom stražnjicom. Već potkraj četvrtoga osnovne nabujale su mi grudi, sva sam se zaoblila, dobila koju kilu pa su me prijatelji iz školskih klupa zadirkivali. Silno sam se trudila, mislila sam da će me s manjom stražnjicom i manjim bokovima prijatelji više voljeti, da ću se tako svidjeti mladićima, da me više neće zezati.

A onda sam jednog dana shvatila da se moji bokovi neće smanjiti koliko god se trudila smršavjeti. Shvatila sam da sam prekrasna upravo takva kakva jesam. Shvatila sam da moja ljepota nije uzrokovana mojim tijelom, već mojim karakterom i mojom osobnošću. I na listi svih onih koji me vole, a ja sam na njoj prva, vole me upravo takvu kakva jesam, obožavaju moje bokove i stražnjicu i... ma svaki dio mene.

Važnost samopouzdanja

Riječi su to Zagrepčanke Maje Polančec, studentice pedagogije, koje je podijelila sa svim budućim čitateljima “Djevojačkog dnevnika”, edukativne brošure u kojoj je iskreno progovorila o prihvaćanju svoga tijela, rješavanju kompleksa, važnosti samopouzdanja i drugim ženskim temama važnim za adolescentne godine. Maja i njezinih deset vršnjakinja otišle su i korak dalje: pristale su i na objavu fotografija na stranicama brošure, skupa sa svim svojim tjelesnim “nedostacima”. To hrabro iskustvo podijelile su s prepunom dvoranom, mahom učenica zagrebačke X. gimnazije, na prezentaciji brošure koja je svjetlo dana ugledala zahvaljujući Jeleni Balabanić Mavrović, predsjednici udruge Pet+, koja već drugu godinu provodi program prevencije poremećaja prehrane u srednjim školama grada Zagreba.

“Mi smo fotošopirane”

Iznimna hrabrost ovih djevojaka dodatno dobiva na težini zna li se koliko brojke upozoravaju. Prema podacima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, od prehrambenih poremećaja – anoreksije, bulimije i kompulzivnog prejedanja – boluje 300.000 Hrvata, s tim da je 80 posto oboljelih mlađe od 25 godina. U godini je oko 10.000 novih slučajeva, ali samo 30 posto oboljelih zatraži pomoć. Stoga se s tribine čuo i apel medija da ne pobuđuju nestabilnost u djevojaka nudeći im anoreksiju kao ideal. Složile su se s tim i gošće tribine, glumica Bojana Gregorić i operna pjevačica Martina Tomčić, koje su uglas priznale djevojkama: “Mi smo na naslovnicama – fotošopirane!”

Komentara 23

OJ
ojhaojha
16:22 18.12.2010.

I muskarci trebaju prihvatiti sebe kakvi jesu, ako su i debeli a ne da im seru onda sa TV i novina da moraju smrsaviti, baviti se sportom i sl. Debeo i sretan.

KM
kraljevic_marko
16:54 18.12.2010.

Zabraniti stupidne emisije tipa Hrvatski top model i slična sranja koja propagiraju djevojke - vješalice. Uvesti cenzuru na modnim revijama i zabraniti javni nastup manekenkama bez dovoljnog broja kilograma. Školstvo bi se također trebalo baviti ovim problemom ali najvažniji su mediji i marketing.

LO
lojtra
11:26 19.12.2010.

Ne znam čemu tolike paušalne ocjene? Ove djevojčice bi trebalo malo pobliže pregledati i pomnije proučiti pa bi tek tada mogli dati kvalificirane ocjene :) Ako (dakle) žele biti proučene nek se jave...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije