Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Toksična istina

Prekomjerne doze vitaminskih dodataka u tijelu postaju – otrov!

'young woman holding a glass of water and a pill'
'34873.000000'
30.08.2010.
u 09:01

Uzimanje većih količina nekih vitamina i minerala može biti jako štetno za zdravlje – ističe Darija Vranešić Bender

Stres bez kojeg je život postao nezamisliv te već poslovično užurban način života gotovo neizbježbno dovode do nezdrave prehrane i određenih zdravstvenih tegoba. U takvim situacijama često posežemo za raznim dodacima prehrani, vitaminskim i mineralnim pripravcima, u nadi da ćemo se tako riješiti umora, popraviti imunitet, izliječiti anemiju ili riješiti neki drugi problem. No jesmo li pritom svjesni koliko suprotan i iznimno štetan učinak mogu imati prevelike doze tih ‘spasonosnih’ pilula?

I smrtonosni efekti

– Iako je uzimanje visokih doza vitamina popularno, treba imati na umu da nasumično uzimanje visokih doza nekih vitamina, minerala i fitokemikalija može biti štetno za zdravlje. Najbolji su primjer antioksidansi, koji se u visokim koncentracijama ponašaju suprotno, kao prooksidansi, te pogoduju neželjenim procesima u tijelu – upozorava na opasnost ugledna nutricionistica Darija Vranešić Bender.

U nekoliko se navrata štetnost pokazala vrlo opasnom, ističe Vranešić Bender, pregledom studija, čiji su rezultati pokazali da unos vitamina E više od 400 IU dnevno tijekom jedne godine povećava opasnost od prijevremene smrti.

Kod određenih rizičnih skupina ljudi, te razdoblja života dodaci prehrani mogu biti korisni.

– Prije i u početku trudnoće adekvatan unos folne kiseline ključan je za razvoj živčanog sustava ploda. Kod osoba starije dobi često dolazi do nedostatka važnih nutrijenata zbog lijekova ili otežane apsorpcije nutrijenata pa se preporučuju dodaci prehrani – upućuje Vranešić Bender te dodaje da se tijekom trudnoće ipak ne preporučuju uzimanje dodataka na bazi ljekovitog bilja zbog nedovoljno informacija o potencijalno štetnom učinku.

Najvažnija je prehrana

Dodaci prehrani ne smiju se smatrati zamjenom za uravnoteženu prehranu koja je ključ. Jer hrana je, podsjeća Vranešić Bender, na prvom mjestu kad je riječ o zadovoljavanju potreba za vitaminima i mineralima. S njom se slaže i dr. Moni Trinki, internist-kardiolog:

– Dodaci prehrani nisu potrebni ako se u organizam dovoljno unosi raznovrsnom prehranom, dakle dovoljno mesa, povrća i ostalog. U prirodi su svi vitamin, i to u oblicima u kojima se oni najlakše apsorbiraju.

Uzimanje ovakvih pripravaka, dakle, u visokim dozama ‘na svoju ruku’, nikako se ne preporučuje, zaključuje Vranešić Bender.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije