Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Pravobraniteljica će poslati inspekciju zbog preglasnih crtića

- Ovisno o stručnom mišljenju HZJZ-a, spremni smo predložiti i smanjenje razine buke u određenim prostorima u kojima u velikom broju borave djeca, kaže Jelavić
11. studenoga 2010. u 09:00 17 komentara 115 prikaza
'kino, kinodvorana obavezno potpisati photos.com'
Foto: ''

Večernjakov tekst o preglasnim crtićima u kinima ponukao je još roditelja da iznesu svoje zgražanje zbog te neprimjerene buke. Karlovčanka Ines Stamenković Trbojević ispričala nam je kako je kompletan razred njenog sina, kad su išli na zajedničku projekciju u Zagreb, držao ruke na ušima jer im je buka bila nesnosna. U to se uvjerila kad su poslije toga obiteljski otišli na drugu projekciju.

– Buka je zastrašujuća, osobito kad “grunu” reklame na samom početku. Meni se povraćalo, a kako to tek doživljavaju djeca?! Kakav diskoklub, to je kao da stojite kraj pozornice na žestokom rock koncertu. Mi u to kino više ne idemo, a to sam im i napisala – kaže naša čitateljica i domeće kako joj je i samoj dijagnosticirano manje oštećenje sluha zbog walkmena kojeg je svojedobno previše koristila.

Biološki alarm

Lidija Tolić pak ističe da se njen petogodišnji Roko uvijek žali u kinu: “Mama, preglasno mi je!”

Oštećenje sluha bukom može nastati nakon kratkotrajnog izlaganja jačem intenzitetu, ili nakon dulje izloženosti manjim intenzitetima, upozorava dr. Ivana Aras, spec. ORL, voditeljica Odjela medicinske dijagnostike i rehabilitacije slušanja i govora u poliklinici SUVAG.

– U pravilu, intenzitet zvuka veći od 80 decibela može dovesti do oštećenja sluha. Kad su u pitanju djeca, važno je naglasiti da je izloženost buci kumulativna, decibeli kojima smo izloženi kroz dan se “zbrajaju”. U slučaju preglasnih crtića u kinima važno je naglasiti ostale reakcije na buku. Iznenadan glasan zvuk naglo aktivira stresni odgovor, kao svojevrsni biološki alarm koji vrlo snažno djeluje na mozak, što objašnjava reakcije straha i neugode kod djece. U slučaju dulje izloženosti neugodnim zvukovima javljaju se kognitivne smetnje (smetnje koncentracije, pažnje i sl.). Da bi se javile ove negativne pojave izvan slušnog osjetila, potreban je značajno manji intenzitet od onog koji direktno oštećuje sluh – ističe dr. Aras.

Dopušteni decibeli

Pravobraniteljica za djecu, nakon što je vidjela tekst u Večernjem listu, tražit će mišljenje stručnjaka HZJZ-a, a obavijestit će i nadležnu inspekcijsku službu radi provjere, kako bi se omogućilo gledanje filmova u kinima sukladno zakonskim odredbama odnosno Pravilniku o najvišoj dopuštenoj razini buke u sredini u kojoj ljudi rade i borave (NN 145/04).

– Taj propis određuje da je najviša dopuštena razina buke 35 decibela. Ukoliko se utvrdi da nije bilo prekoračenja dopuštene razine buke, a ovisno o stajalištu i stručnom mišljenju HZJZ-a, spremni smo predložiti i smanjenje razine buke u određenim prostorima u kojima u velikom broju borave djeca, poručuje Mila Jelavić.

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
 • Avatar Vuglec
  Vuglec:

  Blago našoj djeci i nama uz ovako \"revnu\" pravobraniteljicu! Kada ćete pravobraniteljice poslati inspekciju u Centre za socijalnu skrb i na obiteljske odjele sudova gdje se krše elementarna dječja prava?

 • scary:

  ma u kinima bi trebali malo smiriti zvučnike općenito, ne kad su samo crtići u pitanju. stvarno naviju toliko da je većinu vremena iritantno glasno.

 • Bluno:

  Prije svega bi trebalo poslati inspekciju pravobraniteljici, i utvrditi što ona uopće radi!?.Jer pored toliko slučajeva zlostavljanja, obiteljskog nasilja i ostalih ozbiljnih problema, ona se bavi kino filmovima.