Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bučni crtići

Pravobraniteljica će poslati inspekciju zbog preglasnih crtića

'kino, kinodvorana obavezno potpisati photos.com'
''
11.11.2010.
u 09:00

- Ovisno o stručnom mišljenju HZJZ-a, spremni smo predložiti i smanjenje razine buke u određenim prostorima u kojima u velikom broju borave djeca, kaže Jelavić

Večernjakov tekst o preglasnim crtićima u kinima ponukao je još roditelja da iznesu svoje zgražanje zbog te neprimjerene buke. Karlovčanka Ines Stamenković Trbojević ispričala nam je kako je kompletan razred njenog sina, kad su išli na zajedničku projekciju u Zagreb, držao ruke na ušima jer im je buka bila nesnosna. U to se uvjerila kad su poslije toga obiteljski otišli na drugu projekciju.

– Buka je zastrašujuća, osobito kad “grunu” reklame na samom početku. Meni se povraćalo, a kako to tek doživljavaju djeca?! Kakav diskoklub, to je kao da stojite kraj pozornice na žestokom rock koncertu. Mi u to kino više ne idemo, a to sam im i napisala – kaže naša čitateljica i domeće kako joj je i samoj dijagnosticirano manje oštećenje sluha zbog walkmena kojeg je svojedobno previše koristila.

Biološki alarm

Lidija Tolić pak ističe da se njen petogodišnji Roko uvijek žali u kinu: “Mama, preglasno mi je!”

Oštećenje sluha bukom može nastati nakon kratkotrajnog izlaganja jačem intenzitetu, ili nakon dulje izloženosti manjim intenzitetima, upozorava dr. Ivana Aras, spec. ORL, voditeljica Odjela medicinske dijagnostike i rehabilitacije slušanja i govora u poliklinici SUVAG.

– U pravilu, intenzitet zvuka veći od 80 decibela može dovesti do oštećenja sluha. Kad su u pitanju djeca, važno je naglasiti da je izloženost buci kumulativna, decibeli kojima smo izloženi kroz dan se “zbrajaju”. U slučaju preglasnih crtića u kinima važno je naglasiti ostale reakcije na buku. Iznenadan glasan zvuk naglo aktivira stresni odgovor, kao svojevrsni biološki alarm koji vrlo snažno djeluje na mozak, što objašnjava reakcije straha i neugode kod djece. U slučaju dulje izloženosti neugodnim zvukovima javljaju se kognitivne smetnje (smetnje koncentracije, pažnje i sl.). Da bi se javile ove negativne pojave izvan slušnog osjetila, potreban je značajno manji intenzitet od onog koji direktno oštećuje sluh – ističe dr. Aras.

Dopušteni decibeli

Pravobraniteljica za djecu, nakon što je vidjela tekst u Večernjem listu, tražit će mišljenje stručnjaka HZJZ-a, a obavijestit će i nadležnu inspekcijsku službu radi provjere, kako bi se omogućilo gledanje filmova u kinima sukladno zakonskim odredbama odnosno Pravilniku o najvišoj dopuštenoj razini buke u sredini u kojoj ljudi rade i borave (NN 145/04).

– Taj propis određuje da je najviša dopuštena razina buke 35 decibela. Ukoliko se utvrdi da nije bilo prekoračenja dopuštene razine buke, a ovisno o stajalištu i stručnom mišljenju HZJZ-a, spremni smo predložiti i smanjenje razine buke u određenim prostorima u kojima u velikom broju borave djeca, poručuje Mila Jelavić.

Komentara 17

Avatar Vuglec
Vuglec
09:26 11.11.2010.

Blago našoj djeci i nama uz ovako \"revnu\" pravobraniteljicu! Kada ćete pravobraniteljice poslati inspekciju u Centre za socijalnu skrb i na obiteljske odjele sudova gdje se krše elementarna dječja prava?

SC
scary
09:39 11.11.2010.

ma u kinima bi trebali malo smiriti zvučnike općenito, ne kad su samo crtići u pitanju. stvarno naviju toliko da je većinu vremena iritantno glasno.

BL
Bluno
10:20 11.11.2010.

Prije svega bi trebalo poslati inspekciju pravobraniteljici, i utvrditi što ona uopće radi!?.Jer pored toliko slučajeva zlostavljanja, obiteljskog nasilja i ostalih ozbiljnih problema, ona se bavi kino filmovima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije