Naslovnica Lifestyle

Poznati socijalistički spomenik postao dio svjetskog projekta Secret Mapping Experiment

'Ovaj smo spomenik odabrali jer arhitektura izgleda nevjerojatno, gotovo kao neka vrsta duhovnog totema'
16. svibnja 2019. u 12:51 0 komentara 662 prikaza
Spomenik u Moslavini
Foto: Secret Mapping Experiment
Pogledajte galeriju 1/7

Umjetnički kolektiv pod nazivom 'Secret Mapping Experiment' posjetio je selo Podgarić u području Moslavine, postavivši jedan od svojih privremenih projekata video mapiranja na čuvenom ratnom spomeniku iz ove regije. Zapanjujuće fotografije daju novu perspektivu 50-godišnjem spomeniku, piše Time Out.

Spomenik domovini Monumentalni kompleks Otkrivamo koliko će stajati gradnja Spomenika domovini. Cijena viša za 10 milijuna kuna

Spomenik revoluciji naroda Moslavine jedan je od najupečatljivijih i najpoznatijih ratnih spomenika iz bivše Jugoslavije. Visok je 10 metara i širok 20 metara. Komunistički režim Jugoslavije angažirao je mnoge poznate kipare i arhitekte poput Bogdana Bogdanovića, Gradimira Medakovića, Vojina Bakića, Miodraga Živkovića, Jordana i Iskre Grabul da osmisle slične modernističke građevine nakon Drugog svjetskog rata. Mnogi spomenici obilježavaju žrtve fašizma, a ovaj spomenik u Moslavini nije nikakva iznimka. 

Spomenik u Moslavini | Autor : Secret Mapping Experiment Foto: Secret Mapping Experiment

- Ovaj smo spomenik odabrali jer arhitektura izgleda nevjerojatno, gotovo kao neka vrsta duhovnog totema. Međutim, povijest ove arhitekture također je vrlo impresivna - rekao je anonimni član Secret Mapping eksperimenta na pitanje zašto su odabrali baš ovo mjesto za svoj projekt.

Spomenik u Moslavini | Autor : Secret Mapping Experiment Foto: Secret Mapping Experiment

Secret Mapping Experiment, prethodno je posjetio prostore napuštenih industrijskih lokacija kako bi instalirao svoja maštovita djela koja iz korijena mijenjaju perspektivu prostora. Stoga je posebna pažnja posvećena izgradnji video mapiranja za spomenik u Moslavini jer za razliku od prethodnih radova, ova građevina nije napuštena, niti je bez postojeće namjene. Kolektiv će ovaj projekt mapiranja predstaviti na prvoj izložbi svojih radova u Mađarskoj, 30. svibnja.

Spomenik u Moslavini | Autor : Secret Mapping Experiment Foto: Secret Mapping Experiment

Financije
HIF
Morate potrošiti BUDŽETE ZA EDUKACIJE? Ovdje pronađite najbolje programe!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.