Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjet stručnjaka

Poznati 'šaptač psima', Cesar Millan, kaže da nikada ne biste trebali hodati iza svog psa - evo zašto

shutterstock
13.02.2024.
u 08:00

Millan tvrdi kako ova jedna jednostavna taktika može promijeniti loše ponašanje vašeg psa kada ste u šetnji.

Ako se vaš pas ima problema u ponašanju - laje, pretjerano je uzbuđen ili agresivan - odlazak u šetnju može povećati stres. Ipak, slavni stručnjak za dresuru pasa Cesar Millan kaže da postoji jednostavno rješenje koje može ukrotiti temperament vašeg psa: neka hoda uz vas. Millan tvrdi kako ova jedna jednostavna taktika može promijeniti loše ponašanje vašeg psa kada ste u šetnji. Također, kaže da postoje tri ključna razloga zašto nikada ne biste trebali hodati iza svog psa, piše Best Life.

Hodanje ispred vas čini ih pretjerano stimuliranima: Kada svom psu dopustite da hoda ispred vas, a ne uz vas, Millan sugerira da će se vjerojatno osjećati pretjerano stimuliranim. Zbog toga psi reagiraju na svoje okruženje, što ih u konačnici tjera da laju, bacaju se ili trče.

 

@imcesarmillan My Dog Chases Things on the Walk! How do I prevent this? Remember you are the PACK LEADER. ❤️ #dog #dogtraining #dogtips ♬ original sound - Cesar Millan

U jednoj objavi na TikToku, Millan demonstrira kako jednostavan čin šetanja vašeg psa pored vas, a ne ispred vas, može spriječiti da on reagira na njihove najteže okidače agresije - u slučaju jednog psa, to je skejtbord. Držeći povodac na kraćoj udaljenosti, ali bez ikakve napetosti, Millan navodi psa da hoda uz njega. Na čuđenje vlasnika, pas ignorira skejtbord koji ga je nekoliko trenutaka prije izbezumio.

Stavljate ih u ulogu zaštitnika: Kada hodate iza svog psa, stavljate ga u poziciju vođe i zaštitnika čopora. To može nenamjerno pojačati agresiju vašeg psa, osobito u blizini drugih pasa. 'On treba slijediti, a ne voditi', kaže Millan, 'Držite ih u stanju sljedbenika. Kad je u stanju sljedbenika, drugačije će se ponašati'.

 

@imcesarmillan How to stop dog pulling! We are the Pack Leaders. It is our responsibility to lead. #dogtraining #dog #cesarmillan ♬ original sound - Cesar Millan

Nije sigurno u 'šetanjima čopora': Kada šećete više od jednog psa u 'šetnji čopora', posebno je važno paziti da nikada ne hodate iza njih, kaže Millan: 'U suprotnom oni će vući i istraživati', što može brzo postati opasno u grupnom okruženju.

'Ako je pas ispred, onda on ima pravo voditi ili krenuti ili zaustaviti… On ima pravo pojesti sve što je na podu, tako da ga nećete moći spriječiti. Biti u stanju sljedbenika, dopušta migraciju, tako da na taj način mogu ignorirati okolinu. Iz sigurnosnih razloga moraju biti u stanju sljedbenika', kaže Millan.

 

@imcesarmillan The Right Way to Walk Your Dog 🐕 #dog #dogtraining #cesarmillan ♬ original sound - Cesar Millan

Millan dodaje da postoji nekoliko jednostavnih načina da olakšate proces i sebi i vašem ljubimcu. Prvo, on uvijek koristi povodac koji se zateže ako pas povuče—iako napominje da se ne biste sami trebali suzdržati od povlačenja povodca. Dok je vaš pas još štene, predlaže da ih navikavate na uzicu tako da ih naučite da sami provlače glavu kroz ogrlicu. To možete učiniti držeći poslasticu s druge strane, vježbajući stavljanje i skidanje.

VEZANI ČLANCI: 

Zatim, kaže da biste trebali pokazati svoj osjećaj smirenosti kako bi pas mogao parirati vašoj energiji. 'Jednom kad imaju tišinu i smirenost, um im je otvoren. Ako kažete:, 'Želiš ići u šetnju!?', tada je um uzbuđen, a um će slušati izvore uzbuđenja — igračke, pse, vjeverice, hranu i onda morate početi sve ispočetka'.

Na kraju, kaže da uvijek trebate odrediti svoju namjeru prije odlaska u šetnju kako bi vaš pas razumio što može očekivati: slijediti, igrati se ili istraživati. 'I onda to radite dugo vremena, dok vaš pas ne uđe u zonu', dodaje Millan.

Pas koji ‘govori’ postao viralan: ‘Može izraziti niz potreba i emocija, od gladi do potrebe za WC-om!'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije