Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obiteljski savjetnik

Postoji li neka određena dob kada bi moja curica trebala početi nositi aparatić za zube?

aparatić za zube
Foto: Thinkstock
25.03.2014.
u 16:45

Njihova jednostavnija primjena i pristupačnija cijena omogućile su primjenu već kod mlađe populacije i brže ispravljanje anomalija

PITANJE: Postoji li neka određena dob kada bi moja curica trebala početi nositi aparatić za zube?

(Krešo, Samobor)

ODGOVOR: Nošenje zubnog aparatića za korekciju položaja zuba isključivo je vezano uz tip i težinu anomalije, odnosno dijete ga mora nositi ako je oralna funkcija poremećena. Naravno da se zubni aparatić može nositi i zbog poboljšanja estetike, što je i glavni razlog njihove današnje široke upotrebe.

Njihova jednostavnija primjena i pristupačnija cijena omogućile su primjenu već kod mlađe populacije i brže ispravljanje anomalija.

Odnosno preporučuje se da se počne s terapijom u fazi rasta i razvoja, jer se rezultati postižu brzo i postignuto stanje je stabilno, bez većih pomaka zuba u stari položaj.

No, mnogi pitaju i je li moguće nositi aparatić i u starijoj dobi, ali o tome nema jedinstvenog odgovora struke. Moje iskustvo potvrđuje da je aparatić nužan kod teških anomalija, ali naravno da trebamo biti svjesni da se završetkom rasta i razvoja rezultati teže postižu.

>>Djeca će aparatić za zube čekati dulje ako je samo 'za ljepotu'

Komentara 1

Avatar M O L O T O V
M O L O T O V
22:18 26.03.2014.

Ovo nije nikakav aparatić (strojček, mašinica) nego specijalna proteza iliti longeta za korekciju rasta zubi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije