Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kućni pauci

Postoje jako dobri razlozi zbog kojih se ne bi trebali rješavati pauka iz vašeg doma

Pauk
Foto: Getty Images
15.11.2018.
u 09:33

Mnogi za opravdanje zašto se riješavaju pauka iz svog doma navode upravo bizaran razlog - ugrist će nas. Neće, pauci ne grizu ljude, suprotno uvriježenom mišljenju.

Kućni pauci mnogima su noćna mora. Većinom zbog izgleda, njihovih dugih nogu, ali i mreže koju pletu zbog koje dom izgleda neuredno. Službeni naziv za strah od pauka je arahnofobija, rezultati istraživanja Američke udruge psihijatara, pokazali su da je 40% svih fobija od kojih ljudi pate, povezano s kukcima, paucima, miševima, zmijama i šišmišima.

Fobije su iracionalni strahovi, a pokazalo se da se pauka boji  čak 55% žena i 18% muškaraca. 

Ipak, vrijeme je da ostavite postrani svoje strahove jer pauka u svom domu nikako ne biste trebali ubijati. I postoje barem tri korisna razloga za to:

Ne grizu

Mnogi za opravdanje zašto se riješavaju pauka iz svog doma navode upravo bizaran razlog - ugrist će nas. Neće, pauci ne grizu ljude, suprotno uvriježenom mišljenju. Oni nisu agresivni i ne predstavljaju prijetnju ljudima, pričamo o kućnim paucima.  Znanstvenici su pojasnili za portal Phys.org, da pauci izbjegavaju ljude.

Hrane se komarcima, moljcima...

Pauci se hrane insektima. Ulovit će komarca, mušicu, ali i povećeg moljca i tako održavati vaš dom čistim od tih nametnika.  Pletu mrežu upravo tamo gdje ima najviše insekata kako bi ih što više ulovili. Što dulje ostavite pauka da bude "podstanar",u vašem domu, oko vas će biti manje insekata koji vam mogu stvoriti veće probleme od "nedužnog" pauka.

Čisti su

Iako nam upravo mreža koju pletu daje dojam prljavštine i neurodnosti našeg doma, pauci su zapravo vrlo čisti. Na njihovim nogama lako se uhvate nečistoće, no oni ih sami čiste jer bi se u suprotnom, piše The grunge, mogli sami zaplesti u svoju mrežu. 

Pogledajte i video Kako se jednostavno riješiti komaraca

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

BU
bugavuga
20:08 15.11.2018.

A crne udovice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije