Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Pogledom u ogledalo otkrit ćete stanje štitnjače – ovo su upute za preventivni samopregled

U četvrtak 21. siječnja Večernji list daruje prilog Briga o zdravlju štitnjače. Pronađite sve o bolestima štitnjače te upute za preventivni samopregled, koji može biti ključan u ranom otkrivanju bolesti.
15. siječnja 2021. u 15:52 6695 prikaza
Bolesti štitnjače
Foto: Shutterstock

Bolesti štitnjače pogađaju milijune ljudi širom svijeta, uzrok su znatnih poremećaja zdravstvenog stanja, smanjuju kvalitetu života te utječu na svakodnevni život i aktivnosti pojedinca. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu je dvije milijarde oboljelih od nekog poremećaja štitnjače, a od toga njih 20% stanovnici su Europe.

"Mjesec svjesnosti o štitnjači" obilježava se svake godine u siječnju, s ciljem podizanja svijesti o potrebi preventivnog pregleda i ranog otkrivanja bolesti štitnjače kako bi se izbjegle neugodne tegobe i opasne komplikacije, objašnjavaju iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" te savjetuju kako sami možete pregledati štitnjaču.

Upute za samopregled:

1. držite ogledalo tako da vidite područje Adamove jabučice
2. određujući poziciju žlijezde, pazite da ne pomiješate pomicanje Adamove jabučice s oteklinom
3. usredotočite se na navedeno područje i zabacite glavu
4. uzmite gutljaj vode i progutajte ga te promatrajte pojavljuje li se oteklina
5. ako niste sigurni, ponovite postupak s vodom.

U prilogu donosimo i kupone s 50% popusta za analizu hormona štitnjače u Poliklinici Analiza Lab te ultrazvuk i endokrinološki pregled u Poliklinici Dr. Zora Profozić.

I vi sami možete utjecati na rad štitnjače uvođenjem nekoliko zdravih navika u svakodnevicu. Promijenite stil života, povećajte tjelesne aktivnosti te naučite upravljati stresom kako stres ne bi upravljao vašim zdravljem.

S ciljem podizanja svjesnosti o potrebi preventivnog pregleda i ranog otkrivanja bolesti štitnjače, u Večernjem listu pronađite sveobuhvatan prilog o bolestima štitnjače.

Potražite svoj primjerak na kioscima 21. siječnja!

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?