Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
peludni kalendar

Počinje sezona alergija, a evo na što danas posebno trebate pripaziti

shutterstock
06.02.2024.
u 07:00

Iako je veljača tek započela, mnogi peludni alergičari već osjete prve simptome alergije.

Život s alergijama težak je, a borbe s alergenima dio su svakodnevice svakog alergičara. Iako je veljača tek započela, mnogi peludni alergičari već osjete prve simptome alergije. Lijeska i čempres u punom su cvatu, a Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar napravio je peludnu prognoza prema razini peludi u zraku i vremenskoj prognozi. Ona omogućuje alergičnim osobama planiranje dnevnih aktivnosti i odgovarajuće preventivne postupke. Evo pregleda po nekim od većih gradova: 

Zagreb: Koncentracija lijeske i čempresa visoka je, što znači da će sve alergične osobe imati tegobe, dok je koncentracija niska i samo će izuzetno osjetljive osobe osjećati određene tegobe. 

Split: Tamo je situacija  povoljnija pa je tako koncentracija čempresa umjerena, što znači da će većina alergičnih osoba imat će tegobe, dok je ona lijeske niska. 

VEZANI ČLANCI: 

Rijeka: U Rijeci je koncentracija peludi svog drveća umjerena, a prevladava pelud lijeske i čempresa. 

Osijek: U Osijeku je niska koncentracija lijeske, čempresa i johe. 

Dubrovnik: Koncentracija čempresa je umjerena pa se sve alergične osobe trebaju pripazit, a johe je niska. 

Pula: U Puli je koncentracija peludi čempresa, lijeske, johe i topole niska tako da će osjetljive osobe imati tegobe.  

'Ovisno o geografsko-klimatskom području i vegetacijskom pokrovu određene alergene biljke su karakteristične za pojedina područja, a značajan utjecaj na atmosfersku koncentraciju peluda imaju meteorološki faktori. Alergenu pelud posjeduje manje od stotinu biljaka širom svijeta, a glavni izvor alergenog peluda u gradovima su drvenaste biljke', pišu iz Štampara. 

Dečko uvjeren da je alergičan na svoju djevojku: 'Potrošili smo tisuće funti na testove'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije