Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Pobijedite proljetni umor

28. svibnja 2008. u 18:39 11 prikaza
umor-txt.jpg
Foto: import

Proljeće je doba kada svi osjećamo pojačani umor. To je normalan fiziološki proces i važno je napomenuti da je karakterističan za sve ljude u većem ili manjem obimu.

Upravo je to vrijeme kada se organizam priprema na veće aktivnosti tijekom lijepih dana i na neki način budi iz zimskog mirovanja. To je i idealno razdoblje tijekom kojeg je najbolje posegnuti za nekim od gotovih preparata vitamina, minerala ili nadopuna prehrani. U vrijeme prepunih hladnjaka, dućana, samoposluživanja, restorana koji nude sve ono što se poželjeti može: kako je danas uopće moguće govoriti o prehrambenim nedostacima? U biti, ne radi se o problemu količine ili kvantiteta, već vrijednosti ili kvalitete onoga što pod pojmom "hrana" unosimo u svoj organizam.

Prema nekim istraživanjima i statističkim pokazateljima, količina hrane i njena kalorijska vrijednost koju svakodnevno unosimo u naš organizam, više je nego dovoljna za zadovoljenje energetskih potreba, a često puta i višestruko premašuje dnevni "utrošak". Međutim, hrana koju u prosjeku konzumiramo svakodnevno po svom je sastavu "nutritivno" siromašna i nedovoljno kvalitetna za naše zdravlje. Hranimo se jelima koji su sve bogatija masnoćama i šećerima (gotovo redovito "skrivenima") i sadržajem soli, sadrže malo vlakana, previše proteina životinjskog podrijetla i premalo mahunarki.

No često se puta dešava da slijedeći slijepo "idealne" dijete, dovedemo svoj organizam u stanje nedostatne količine esencijalnih tvari. Pod pojmom esencijalnih tvari podrazumjevaju se one tvari koje naš organizam nije u stanju proizvesti, već ih moramo unijeti izvana putem hrane jer su neophodne za normalno funkcioniranje našeg metaboliza - izmjene tvari.

U esencijalne tvari spadaju vitamini i minerali, neke aminokiseline (sastavni dijelovi proteina) i pojedine masne kiseline. Zbog čega dolazi do nedostatka takvih tvari čak i ako slijedimo neku od propisanih dijeta? Jela gube na sastavu neadekvatnom proizvodnjom, konzerviranjem i kuhanjem ili pak pojedine tvari jednostavno "izgore" pod utjecajem vanjskih i unutarnjih čimbenika: zagađenja, dima ili jednostavno usljed stresa.

U ovim slučajevima nadopuna prehrane u obliku tableta, kapi i praškova raznih minerala i vitamina svakako je preporučljiva i nužna. Jer što se događa ako nedostaje samo jedna od ovih esencijalnih komponenti, ili pak ako je njihov međusobni odnos narušen?

Domaćice znaju prepoznati na svojim biljkama "simptome" nedostatka minerala u zemlji u kojoj uzgajaju lončaricu jednostavnim promatranjem biljke. I naše se tijelo izražava više-manje na isti način. Neka stanja praćena psiho-fizičkim smetnjama, koja često puta nismo u mogućnosti sami sebi objasniti, zapravo su signali koje nam naš organizam šalje kako bi nas obavjestio da se nalazimo na granici rezerve "goriva". To "gorivo" je zapravo mješavina minerala, vitamina i oligoelemenata, koja mora biti prisutna u organizmu u točno određenom omjeru. Ako nedostaje samo jedna od tih tvari, organizam pati i nastoji nas izvjestiti o tome "lansirajući i emitirajući signale".

Kako se riješavamo ovakvih "deficita"? U prvom redu moramo se osvrnuti i upitati o kvaliteti prehrane. Zatim, kad je to potrebno zbog određenih fizioloških stanja u kojima se organizam nalazi, moramo gotovim proizvodima unositi u svoj organizam tvar Ili tvari koje trenutno nedostaju upotrebom specifičnog preparata. Minimalno razdoblje unutar kojeg treba koristiti takve preparate je oko mjesec dana, no može biti produženo ovisno o potrebi. No moramo se pri tom pridržavati dva osnovna pravila: a) ne uzimati više preparata tijekom jednog dana od onoga kako proizvođač preporučuje, te b) ne smijemo si stvoriti "savršen alibi" uzimajući nadopune prehrani, a preskačući obroke.

Kako bismo odabrali najbolji proizvod trebamo se savjetovati sa svojim liječnikom ili farmaceutom. Odabir proizvoda ovisit će o našoj životnoj dobi, fizičkoj aktivnosti i zdravstvenom stanju.

Oni koji se bave sportom ili su na bilo koji način više fizički aktivni morali bi posegnuti za proizvodima koji će im osigurati optimalni unos minerala i njihovih soli. Za one koji žele osigurati učinak "protiv starenja" preporučaju se proizvodi koji u osnovi sadrže antioksidanse.

Proizvod koji sadrži čitavu paletu vitamina i minerala, općenito će dobro doći u stanjima umora, emotivne napetosti i stresa. Uz to ne smijemo zaboraviti još jedan lijek protiv proljetnog umora, a to je tjelesna aktivnost i boravak na zraku i suncu. Zrak i sunce potaknut će lučenje hormona dobrog raspoloženja i uz pravilnu prehranu pomoći nam u riješavanju ovog sezonskog problema.

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?