Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skriveni dragulj

Po pozitivnu promjenu u kameni nebeski labirint

'14.07.2013., Omar - Na setnici dugoj 800 metara ucrtano je deset nebeskih labirinata. Neki labirinti uklopljeni su u dolce dok su drugi poslozeni na padinama s kojih puca velicanstven pogled na Novi,
Foto: 'Borna Filic/PIXSELL'
1/3
19.07.2013.
u 12:00

15 min vožnje: Ingrid Karačić Butorac postavila je enigmu zbog koje svi hrle u Krmpote.

Otkako su otkrili da se u Krmpotama iznad Novog Vinodolskog mogu posjetiti "kameni psiholozi", kako mnogi zovu nebeske labirinte postavljene lani, turisti samo pristižu autima. Petnaest minuta vožnje dijeli ih od pozitivne promjene na svim nivoima života, pa se tako prolaskom kroz kamene labirinte mogu riješiti zdravstveni ili psihološki problemi, odnosi s ljudima te poslovne i materijalne dileme.

Tako barem tvrdi njihova autorica Ingrid Karačić Butorac, koja već godinama proučava drevne kulture kojima su labirinti služili za meditaciju. Svaki labirint je, kaže Karačić Butorac, povezan s određenim planetom, a turisti mogu šetati labirintom ljubavi i stvaralaštva, labirintima slobode, preobrazbe, života, osjećaja, moći, energije, povezanosti, mudrosti i Ganešovim labirintom, odnosno labirintom cijelosti.

Dok se penju padinama iznad Novog Vinodolskog, puca im prekrasan pogled na Novi, Vinodolski kanal i Krk.

– Prekrasne i netaknute Krmpote su me osvojile. Ovdje smo se suprug i ja oženili, pa sam poželjela tu složiti labirinte. Slagala sam ih devet mjeseci, svaki vikend sam ovdje provodila – kaže Karačić Butorac.

Ni sama ne zna odakle joj snaga da toliko kamenje nosi tačkama. Društvo su joj pravili konji, koji slobodno šeću. Nedaleko od njih, u selu Omar, secesijski je primjerak kapelice sagrađene u staklu, jedinstven primjer oblikovanja sakralnog objekta. Prema kazivanju lokalnog stanovništva, dao ju je podignuti Petar Krpan zvan Samac, vlasnik posjeda, početkom dvadesetog stoljeća.

Sanirana je lani, a nastavak je turističke afirmacije zaleđa Novog započete uređenjem vidikovaca, markiranjem šetačkih i biciklističkih staza. Turistička ponuda na obroncima Novog dobar je način da se gostima osim gradske ponude pokaže i priroda.

Nakon 135 godina turizma i nekoliko godina "stare slave", Novi je počeo razmišljati na drugi način. Brojni kafići uz kamenu plažu podno starog središta grada prepuni su kupača, a večer je rezervirana za šetnju starim ulicama pod 36 metara visokim zvonikom crkve svetog Filipa i Jakova. A mnoštvo koje se kupalo do predvečerja kao da negdje nestane. Sudeći po zagrebačkim registracijskim tablicama, Novi je dobro odredište da se za sat i pol pobjegne na jedan dan kupanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije