Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korisni savjeti

Evo kako možete 'spasiti' pletivo koje se 'skupilo' u pranju

Pletivo
Foto: Thinkstock
30.11.2017.
u 07:03

Ako vam se dogodilo da ste neki komad odjeće od vune oprali na višoj temperaturi u perilici rublja nego što biste trebali ( vunu perite u hladnoj vodi na ruke, op.a), nemojte očajavati.

Ponekad odvojimo više novaca kako bismo kupili onaj jedan, poseban komad odjeće koji košta cijelo malo bogatstvo i od posebnog je materijala. Najčešće osjetljivog, kojeg treba tretirati s posebnom pažnjom. I dok mnogo jeftiniji odjevni predmeti "izdržavaju" uobičajene procedure pranja odjeće, posebno osjetljivi materijali zahtijevaju posebnju njegu. 

Ako vam se dogodilo da ste neki komad odjeće od vune oprali na višoj temperaturi u perilici rublja nego što biste trebali ( vunu perite u hladnoj vodi na ruke, op.a), nemojte očajavati. Najvjerojatnije ste pomislili kako se sada možete samo pozdraviti sa svojim omiljenim komadom odjeće jer se vaša omiljena vesta "stisnula" za nekoliko veličina, ali nemojte. Imamo rješenje. 

Foto: Thinkstock
Photo: Thinkstock

U kadu (umivaonik ili lavor) nalijte toplu vodu i dodate dvije jušne žlice regeneratora za kosu ili dječji šampon i promiješajte. Namočite pletivo i ostavite da odstoji oko dva sata. Izlijte vodu, ali ostavite odjevni predmet bez ispiranja. Neka regenerator ostane na vlaknima vune. 

Zamotajte potom odjeću u suhi ručnik kako bi se upio višak tekućine, a zatim lagano počnite rastezati, ali pazite da to radite nježno i da ne rastežete previše kako vlakna ne bi popucala. Kada ste "dobili" prvotnu veličinu pletenog odjevnog predmeta, ostavite da se suši na zraku. Ako se nije dovoljno rastegnulo, nakon što odjenete i isprobate, ponovite proces. 

Pogledajte i galeriju što možete napraviti s vrećicama, a što će vam olakšati život...

Pletivo
1/5

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije