Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svi na čagu!

Ples je jednako efikasan za kondiciju kao i bicikl ili traka za trčanje

starci plesu
vjeran žganec rogulja/VLM
26.12.2009.
u 14:24

Talijanski istraživači došli su na ideju kako rehabilitirati pacijente s oštećenim srcem, a da ih ne šalju u teretane ili fitness-klubove: nauče li prave korake, srce će pokrenuti dobri stari valcer.

Za popravljanje kondicije ples je jednako efikasan kao i bicikl ili traka za trčanje, pokazala je talijanska studija provedena na 110 srčanih bolesnika. Plesači su i nešto bolje spavali, bili su raspoloženiji, imali su hobi, obavljali su kućanske poslove i imali seksualne odnose češće nego drugi pacijenti. 

"Čak 70 posto oboljelih vrlo brzo odustaje od tradicionalnih programa tjelovježbe. Morali smo pronaći nešto što bi zadržalo interes pacijenata. Valcer smo odabrali jer je međunarodno poznat i vrlo aerobičan, što je potvrdila i studija", izjavio je dr. Romualdo Belardinelli, ravnatelj Lancisi Heart Institutea u Anconi.

Ova studija uključila je 89 muškaraca i 11 žena u prosječnoj dobi od 59 godina - svi su imali srčanih problema. Osim elastičnijih arterija, plesači imaju još jednu korist od plesa - plesnog partnera. Društveni život također je dobar za zdravlje. "Ovaj tip programa efikasniji je jer je zabavniji," zaključio je Belardinelli.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije