Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spoj Istoka i Zapada

Plavo-bijela priča o porculanu

delft (1)
Foto: Arhiva VL
1/12
09.08.2012.
u 16:32

Porculan u prepoznatljivoj dvobojnoj kombinaciji navikli smo smatrati europskom tradicijom, no plavo-bijelo posuđe potječe iz Kine i od davnina povezuje kulturu Istoka i Zapada

Priča o slavnom plavo-bijelom porculanu započela je, smatraju povjesničari, u 9. stoljeću u Kini. Porculansko posuđe ukrašavalo se bojom od kobaltnog oksida, dragocjenog plavog pigmenta koji se dobivao iz perzijskih rudnika.

Do 14. stoljeća kineski porculan postao je toliko popularan na Srednjem i Bliskom istoku da se masovno proizvodio. Kinezi su svoje prekrasne kreacije masovno izvozili i u Europu, no zapadnjaci su u 16. stoljeću razotkrili tajnu kineskog porculana i počeli ga kopirati. Tako je plavo-bijeli porculan postao tradicija u Italiji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Engleskoj...

Koliko je i danas omiljen, pokazuje kolekcija Delft Blue, koju je Marcel Wanders dizajnirao u čast slavnom nizozemskom porculanu Royal Delft. Među otkačenim kreacijama ističe se sag koji izgleda poput starinskog tanjura.

Među tanjurima pozornost privlači Selettijev Hybrid “razlomljen” na dva dijela sa zapadnjačkim i istočnjačkim motivima. Istočnjački motivi mogu se naći na ručno oslikanim pločicama Made a Mano i u raskošnoj kolekciji tapeta Porcellano proizvođača BN International.

Tvrtka Ixxi pokazuje europsko naslijeđe s pregradama i tapetama koje su ukrašene motivima nastalima u suradnji sa slavnim nizozemskim nacionalnim muzejom Rijksmuseum Amsterdam.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije