Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odgovorite u anketi!

PITANJE DANA Uskoro se pomiče sat: Treba li to ukinuti?

shutterstock
28.03.2024.
u 11:30

Iako je promjena osmišljena kako bi nam omogućila uživanje u proljetnom suncu i svim njegovim blagodatima, to također znači da gubimo jedan sat sna.

Još malo i stiže nam ljetno računanja vremena jer se satovi mijenjaju već ovaj tjedan – 31. ožujka. Kazaljke se pomiču za jedan sat dva puta godišnje – u proljeće i u jesen. Iako je dvogodišnja promjena osmišljena kako bi nam omogućila uživanje u proljetnom suncu i svim njegovim blagodatima, promjena također znači da gubimo jedan sat sna. 

"Ljetno računanje vremena u 2024. godini počinje 31. ožujka u 2 sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u 2 računa kao 3 sata", stoji u Vladinu priopćenju o ljetnom računanju vremena.

VEZANI ČLANCI:

Uredbom Vlade RH određeno je da će ljetno računanje vremena završiti 27. listopada te će tako ovo ljetno računanje biti jedno od kraćih koje smo imali do sada. Prošle godine kazaljku na satu pomicali smo 26. ožujka, a ove godine činimo to tek 31. ožujka. Naime, 2025. godine ljetno računanje vremena započet će 30. ožujka, a trajat će do 26. listopada.

Inicijativa za ukidanjem promjene računanja vremena pokrenuta od Europske komisije nije zaživjela unatoč tome što se mnogo građana izjasnilo da su suglasni s inicijativom. Razlog je neuspjeha nesuglasje zemalja oko toga hoće li se zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena. Što vi mislite, treba li ukinuti pomicanje sata? 

Komentara 15

PN
premda_nije
13:54 28.03.2024.

Ja sam za ukidanje anketa treba li ukidati pomicanje satova!

Avatar Aurel
Aurel
12:34 28.03.2024.

zaista jaaaaako originalan članak!!!

Avatar Bill Carson
Bill Carson
15:40 28.03.2024.

Ostaviti kako imamo. Ovo se radi toliko dugo da je normalno pomicanje sata. Nikome ne škodi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije