Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upoznaj sebe

Pet (zdravih) navika za dobro funkcioniranje obitelji

Dubravka Šimunović
Foto: Robert Anić/PIXSELL
03.12.2014.
u 08:43

Moderan i ubrzan način života ne ostavljaju dovoljno vremena za razgovor o svakodnevnim problemima s obitelji, za druženje pa čak niti za zajednički obrok. Ipak, to su neke od zdravih navika obitelji zahvaljujući kojima one i funkcioniraju dobro o kojima govori dr. sc. Dubravka Šimunović

Držati obitelj na okupu, redovito se družiti i razgovarati, danas nije nimalo jednostavno. Moderan i ubrzan način života ne ostavljaju dovoljno vremena za razgovor o svakodnevnim problemima s obitelji, za druženje pa čak niti za zajednički obrok. Ipak, to su neke od zdravih navika obitelji zahvaljujući kojima one i funkcioniraju dobro. Dr. sc. Dubravka Šimunović, prof. rehabilitator, objašnjava koje su to zdrave navike sretnih obitelji, zašto su važne i zašto ih treba uvesti u obiteljsku svakodnevicu, piše Ordinacija.hr

Zajedničko objedovanje – vrijeme u kojem živimo kao da ne poznaje kategoriju zajedničkog dijeljenja vremena, aktivnosti i obveza. Zajednički objed u dane vikenda dobra je tradicija koju treba zagovoriti sukladno mogućnostima i obvezama. 

Otvorena komunikacija dobra je navika obiteljskog suživota. Poštivanje osobe, uvažavanje njezina mišljenja važno je  za dobru komunikaciju.

Podjela obiteljskih zaduženja nešto je bez čega u današnje vrijeme obitelji ne mogu opstati. Disbalans u obiteljskim zaduženjima dovodi do frustracije i osjećaja koji često opisujemo kao iskorištavanje članova obitelji.

Vrijeme za zajednički hobi navika je koju treba njegovati dok su djeca mala bilo da se radi o zajedničkim izletima ili vožnji bicikla. Zajednički hobi treba uistinu biti aktivnost za koju svi članovi obitelji pokazuju sličan interes i motivaciju.

Obilježavanje tradicije nešto je što pripada dobrim obiteljskim navikama. Proslava obiteljskih rođendana, blagdana i prigodnih datuma zasigurno su vrijedno obilježje obiteljskog suživota. Poštivanje i jednako obilježavanje datuma supružnika i pridavanje jednakog značenja djeci može biti dobar obrazac kako treba zagovarati tradiciju sa svim pozitivnim obilježjima koje nosi.

>> 10 koraka danas za lijepu i zdravu kožu sutra

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije