Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez lijekova

Pet prirodnih (i jednostavnih) načina da se riješite glavobolje

tuga
Thinkstock
12.10.2012.
u 12:48

I baka bi nam vjerojatno savjetovala da se u borbi protiv glavobolja i ostalih bolova "držimo" prirodnih načina liječenja

 Vaša najbliža ljekarna vjerojatno ima sve vrste lijekova za uklanjanje bolova, no s ovim "domaćim receptima" više nećete morati iz kuće. Usto se nećete "trovati" nepotrebnim kemijskim supstancijama. 

1. Ohladite. Mnogi ljudi svjedoče da je određene tipove glavobolje moguće izliječiti vrećicom leda. Omotajte led ili zamrznuti grašak ili mahune u suhi ručnik i stavite na čelo. Ostavite na glavi 15 minuta, a onda skinite i pričekajte barem 15 minuta ako kanite postupak ponoviti.

2. Zagrijte se. Toplina također ima moć zaustavljanja glavobolje. Osobito onih vrsta kojima su uzrok napeti mišići u vratu. Stavite ugrijani termofor na leđa i vrat ili se istuširajte u toploj vodi koju pustite da teče po vratu. Pazite da voda ipak nije prevruća jer bi to moglo izazvati još jače glavobolje.

3. Istrljajte se. I umirujuća masaža može pomoći odagnati glavobolju. Pritom možete koristiti vlastite prste. Pokušajte sami otkriti izvor boli, a potom nekoga zamolite da vam izmasira leđa, ramena, vrat i vlasište – malo snažnije. I dok se tuširate možete upotrijebiti spužvu kojom se možete istrljati.

4. Prespavajte. Spavanje može biti izrazito korisno za migrene, a kad se probudite, vjerojatno ćete u glavi osjećati manju nelagodu. Zato pronađite mirno mjesto gdje možete prileći i tijekom dana, isključite svjetlo, navucite zavjese. Ako pak ne možete spavati, samo mirno lezite u tišini.

5. Tehnike opuštanja. I stres i anksioznost mogu pridonijeti razvoju glavobolje, no vježbe opuštanja mogu pomoći osloboditi se bolova. Stručnjaci savjetuju da pokušate napraviti jednu od sljedećih vježbi:

– Zamračite sobu. Lezite na leđa na tvrdu podlogu. Ispružite noge, a ruke stavite uz tijelo. Opustite napete mišiće na donjem dijelu nogu pa isto učinite i s kvadricepsima, bedrima. Postupno opustite cijelo tijelo te ostanite ležati najmanje pet minuta potpuno opušteni.

– Dok sjedite u udobnom položaju, zatvorite oči i zamislite sebe u opuštajućem okruženju ili neku sliku s ljetovanja... Zamislite povjetarac na svojoj koži i mirise koji vas okružuju. Dok maštate, duboko dišite i osjetite kako vam kisik "napaja" tijelo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije