Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jako jednostavno

Pet laganih trikova da izbjegnete bezglavo pretrpavanje hranom

sir, aromatični sir (1)
Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
04.02.2013.
u 11:30

Trikovi i savjeti kako izbjeći prejedanje i jesti samo onoliko koliko vam treba

Vrlo je lako pojesti više nego što nam treba. Uz velike porcije koje jedemo u restoranima ili naviku da jedemo pred televizorom, vrlo je teško zadržati dobre navike kada treba kontrolirati veličinu porcije. No, postoje metode koje će nam signalizirati da prestanemo jesti kada smo siti, piše Huffingtonpost.

1. Pijte male gutljaje. Uzimanje manje tekućine pomaže da pojedemo manje hrane, utvrdilo je nedavno istraživanje. Isto tako, iako se možda čini nelogično, ljudi piju više uzimaju li velike gutljaje. Oni koji su u istraživanju juhu konzumirali u malim gutljajima popili su 30 posto manje juhe od onih koji su pili velikim gutljajima.

2. Odaberite hranu s jakim mirisom. Hrana sa specifičnim intenzivnim mirisom može pomoći obuzdati kontrolu kod unosa hrane. Sudionici studije o okusima dobili su kremu od vanilije s različitim intenzitetom mirisa vanilije. Kad je miris bio intenzivniji, jeli su manje porcije.

3. Servirajte na tanjurima kontrastne boje. Želite li jesti manje krumpira ili tjestenine, nemojte odabrati bijeli tanjur. Odabir boje tanjura koji odudara od hrane pomaže da se na tanjur stavi manje hrane.

4. Manji tanjuri. Učinit će vam se da jedete više i tako možete smanjiti konzumaciju za 20 posto.

5. Prigušite svjetlo i smanjite glazbu. Jedna je studija provedena u restoranu pokazala da prigušenije svjetlo i glazba smiruje i gosti u takvom ambijentu pojedu oko 175 kalorija manje nego obično, što je gotovo 18 posto manje. Ne morate zato posjećivati restoran, isti ugođaj možete napraviti i kod kuće.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije