Naslovnica Lifestyle Putovanja

Čelnici Pariza zavapili: Ako nešto ne poduzmemo, grad će ostati bez stanovnika

06. rujna 2018. u 20:03 21 komentara 10197 prikaza
Pariz
Foto: Waltraud Grubitzsch/DPA/PIXSELL

Pročelnik grada Pariza za stanovanje Ian Brossat najavio je danas da će predložiti zabranu iznajmljivanja apartmana u centru grada putem Airbnb-ja i sličnih internetskih platformi, tvrdeći da zbog takve prakse sve više Parižana odlazi iz grada.

Usklađivanje s kineskim zakonima Airbnb spreman s kineskim vlastima dijeliti podatke o gostima

Brossat želi zabraniti kratkoročni najam apartmana u pariškom prvom, drugom, trećem i četvrtom arondismanu u kojem se nalaze neke od najpoznatijih svjetskih znamenitosti, uključujući katedralu Notre-Dame i muzej Louvre.

"Ako nešto ne poduzmemo, grad će ostati bez stanovnika: kao u Ile Saint-Louisu, broj stanovnika će se smanjiti a trgovine hrane pretvoriti u suvenirnice i trgovine odjeće", upozorava on u razgovoru za AFP, aludirajući na otok na Seini u blizini katedrale Notre-Dame.

"Želimo li da Pariz bude grad u kojem si život može priuštiti srednja klasa ili želimo da bude igralište za saudijske i američke milijardere?", pita pariški gradski dužnosnik.

Rovinj 'BIT ĆE VELIKI HIT' Ova dva hrvatska grada našla su se na trendovskoj listi odredišta za 2018.

U razgovoru za AFP Brossat također ističe da namjerava ishoditi zabranu kupnje druge nekretnine u Parizu, tvrdeći da su takve mjere nužne kako se grad ne bi pretvorio u muzej.

"U svakom četvrtom stanu više ne žive Parižani", kazao je Brossat, za kojeg se očekuje da će predvoditi listu Komunističke stranke na izborima za francusku skupštinu iduće godine.

"Živjet ćemo u muzeju", dodao je.

Nada se da će predložene mjere biti uključene u izmjene zakona o nekretninama o kojima bi francuska skupština trebala raspravljati ove jeseni.

Uber MILLENIAL Milenijalaci uvode ekonomiju dijeljenja Umjesto kupnje

Pariz je najveće Airbnb-jevo tržište, s ponuđenih 60 tisuća apartmana za najam. U posljednje vrijeme gradske su vlasti počele kritizirati tu kompaniju ali i ostale slične platforme, tvrdeći da su stanovnici zbog njihovog poslovanja prisiljeni plaćati više najamnine za stanove.

Airbnb i njegovi konkurenti već su dugo Brossatova omiljena tema te je nedavno objavio i knjigu 'Airbnb ili uberizirani gradski centar" u kojem žestoko kritizira američkog diva.

Gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo već je poduzela mjere protiv Airbnb-ja i drugih sličnih kompanija, tražeći od njih da registriraju iznajmljivače apartmana i uvodeći limit za najam apartmana na 120 noćenja godišnje.

iznajmljivanje U SLOVENIJI Zaprijetili kaznama vlasnicima stanova koji ilegalno iznajmljuju preko Airbnba

Pariške gradske vlasti prošlog su mjeseca objavile da su od početka godine do 15. kolovoza odrezale ukupno 1,38 milijuna eura novčanih kazni za nezakonito iznajmljivanje apartmana putem Airbnb-ja i ostalih internetskih agencija, više nego u cijeloj prošloj godini.

Slične mjere poduzele su i druge popularne turističke destinacije, uključujući Amsterdam, Barcelonu i Berlin.

Airbnb je u kolovozu tužio grad New York zbog usvajanja zakona kojim se obvezuje platforme za najam apartmana na objavu podataka o iznajmljivačima, tvrdeći da ga "financira moćni gradski hotelski lobi".

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...:

[video: 26181 / Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...]
Štednja
DO 31.01.2019.
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Ne razmem, kak najenput komunistima smeta multi-kulti okružje ?!

 • Danfanielleonard:

  Nece ostati. Evo se iskrcavaju Iz gumenjaka na Grcku obalu. Treba im jedno dva mjeseca da stignu do Pariza

 • stefj:

  He, he, uranilovka i tamo kreće. Neće Pariz ostati bez stanova radi iznajmljivanja, ostat će radi visokih poreza i skupoće... A najbolje su fore s igralištem Američkih milijardera. Dobro je kad daju novce i plate poreze, a nije dobro kada ... prikaži još! iznajmljivanjem zgrada ostvaruju profit...