Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Papa-test vam može spasiti život

Testirati se jednom godišnje (a po potrebi i češće) trebaju seksualno aktivne žene
28. ožujka 2012. u 09:58 5 komentara 527 prikaza
doktor
Foto: VL FOTO

Papa-test sastavni je dio redovitog ginekološkog pregleda, a riječ je o pretrazi kojom se otkrivaju infekcije spolnog sustava te eventualne predtumorske i tumorske promjene na stanicama vrata maternice.

Uz pomoć drvenog štapića uzima se uzorak iscjetka iz rodnice i postruže površina vrata maternice, a s pomoću štapića s vatom na vrhu uzimaju se stanice iz kanala vrata maternice. Uzorci se šalju citologu. Ako je nalaz uredan, najčešće se ponavlja jednom godišnje. Točnost Papa-testa je oko 75-80%, a ona se u slučaju abnormalnog nalaza povećava drugim metodama kao što su HPV genotipizacija, kolposkopija i biopsija.

Pregled sredinom ciklusa

Obrazac za Papa-test sadrži opće podatke o pacijentici, gdje je važan i podatak o broju porođaja te zadnjoj menstruaciji. – Netočan podatak o prvom danu zadnje menstruacije često citologu predstavlja problem u pravilnom očitanju citološkog razmaza – upozorava dr. Zdenko Kraljević, ginekolog Klinike za ginekologiju i porodništvo Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice u Zagrebu.

Testirati se jednom godišnje (a po potrebi i češće) trebaju seksualno aktivne žene, odnosno odmah po stupanju u spolne odnose ili koje su napunile 18 godina. Najbolje je da to bude u sredini ciklusa, odnosno 10-20 dana nakon prvog dana zadnje menstruacije. Dva dana prije odlaska ginekologu treba izbjegavati tuširanje rodnice ili umetanje vaginalnih lijekova, spermicidnih pjena, krema ili želea (osim po preporuci liječnika) budući da navedeni postupci mogu isprati ili sakriti promijenjene stanice.

Elipso

  • Valerija007:

    Preporuka američkih liječnika je Papa test jednom u tri goidne. Godišnji preglede da, ali se Papa ne treba raditi svake godine jer se od čistog nalaza u godina dana ne može doći do karcinoma!

  • imezavečernji:

    Da, u pravu si, ali kod žena 50+. Kod maldih cura je preporučljivo raditi papa test svakih 12, a ako nalaz već jednom nije bio uredan, svakih 9-12 mjeseci. Laički objašnjeno, što je osoba mlađa, stanice se brže dijele, kak ... prikaži još!k one dobre i zdrave (zbog čega npr. nemamo još bore), tako i one \"zločeste\". Starenjem se taj proces usporava pa će tako rak rak u godinu dana može ubiti mladu ženu, dok će kod starije tek biti u nastajanju. Ukratko cure, jednom godišnje kod ginića, to fakat ne bi smjela biti tlaka...

  • imezavečernji:

    Da, u pravu si, ali kod žena 50+. Kod maldih cura je preporučljivo raditi papa test svakih 12, a ako nalaz već jednom nije bio uredan, svakih 9-12 mjeseci. Laički objašnjeno, što je osoba mlađa, stanice se brže dijele, kak ... prikaži još!k one dobre i zdrave (zbog čega npr. nemamo još bore), tako i one \"zločeste\". Starenjem se taj proces usporava pa tako rak u godinu dana može ubiti mladu ženu, dok će kod starije tek biti u nastajanju. Ukratko cure, jednom godišnje kod ginića, to fakat ne bi smjela biti tlaka...