Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VINSKI AUTORITET NA 26. KONZUM CROATIA OPENU

Paolo Basso, iz prve ruke o malvazijama i teranu

Paolo Basso
Foto: Neven Gerenčer/ATP OFFICIAL PHOTO
1/5
26.07.2015.
u 12:00

- Neka su tri stvari bile najvažnije kada je riječ o vinu – uzgoj loze, pravljenje vina i prodaja, a danas samo treći segmenti ima još dodatna tri – dizajnirati bocu, osmisliti i stvoriti brend te promovirati se – rekao je Paolo Basso

Skrivene čari istarskih vina", projekt koji je održan u suradnji s Hrvatskim sommelier klubom na 26. Konzum Croatia Openu, doveo je u Istru najboljeg somelijera na svijetu, Paola Bassa. On je pred poznatim istarskim vinarima održao Masterclass radionicu degustacije najboljih istarskih vina malvazije i terani različitih stilistika. Paolo Basso, čovjek s izuzetno osjetljivim nepcem i s velikim iskustvom u području rijetkih i finih vina, već je 16 godina u samom vrhu svjetskog sommelierstva. Čak osam puta bio je finalist na međunarodnim sommelierskim nadmetanjima. Svoj profesionalni put započeo je osvajanjem titule najboljeg sommeliera Švicarske 1997. godine, za najboljeg sommeliera Europe proglašen je 2010. godine Strasbourgu, a titulu najboljeg svjetskog sommeliera ponio je 2013. u Tokiju. Prestižna talijanska udruga Grandi Cru d'Italia, proglasila ga najboljim sommelierom za 2014. godinu.
Jedan je od samo pet sommeliera svijeta koji su osvojili titulu najboljeg europskog i najboljeg svjetskog sommeliera. Paolo Basso detaljno je analizirao mlade malvazije Agrolaguna, Festigia 2014., Degrassi 2014., Benvenuti 2014.
Među odležanim je posebnu pažnju posvetio malvaziji Cattunar 2010., Dobravec 2009., Matošević 2009. ( Alba antiqua)
Po njegovom mišljenju vinska publika preferira mlade i svježe malvazije, a za odležane nema previše interesa. Malvazije treba popiti u vremenskom okviru od tri godine, drži Basso. 
Kušao je i mlade terane - Trapan 2013., Kozlović 2014. I Cuj 2014. Te odležane terane Kabola 2010., Coronica 2011. I Franc Arman 2011.
Ka pravi profesionalac suzdržao se od izricanja osobnih preferencija i ocjena, no potrudio se uz svako vino dati savjet s kojom ga hranom sljubiti. 
- Neka su tri stvari bile najvažnije kada je riječ o vinu – uzgoj loze, pravljenje vina i prodaja, a danas samo treći segmenti ima još dodatna tri – dizajnirati bocu, osmisliti i stvoriti brend te promovirati se – rekao je Paolo Basso. Više o uglednom somelieru u tiskanom izdanju Večernjeg lista

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije