Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manekenke u vrlo konzervativnoj zemlji odupiru se tradiciji

Pakistanke na modnoj pisti u inat talibanima

pakistan
AFP
11.11.2009.
u 18:45

Pakistanski tjedan mode simboličan je otpor talibanima i njihovoj viziji društva u kojem su ženama uskraćena osnovna prava, ali je istodobno i podrška tekstilnoj industriji, koja čini 60 posto pakistanskog izvoza.

Ofenziva pakistanske vlade protiv talibana započeta sredinom listopada nije više jedina vijest koja dolazi iz ove islamske zemlje. Samo dva sata leta od ratne zone u Karachiju je održana četverodnevna modna manifestacija “Fashion Pakistan Week“.

Događaj koji je potpuna suprotnost ratnoj svakodnevici dva je puta odgađan iz sigurnosnih razloga, a na kraju je održan u luksuznom hotelu s pet zvjezdica, tik uz zgradu američkog konzulata. Modne revije nalikovale su onima kakve se održavaju u zapadnome svijetu, osim što im nisu prisustvovali kreatori i kupci iz drugih zemalja.

“Tko bi ovdje i došao”, požalio se mladi dizajner Tabassum Munghal.

Tekstilna industrija
Pakistanski tjedan mode simboličan je otpor talibanima i njihovoj viziji društva u kojem su ženama uskraćena osnovna prava, ali je istodobno i podrška tekstilnoj industriji, koja čini 60 posto pakistanskog izvoza i u kojoj je zaposleno nekoliko stotina tisuća ljudi. Treba spomenuti da se pakistanski pamuk i svila smatraju među najkvalitetnijim materijalima na svijetu, iako se većina pakistanske proizvodnje svodi na izradu jeftinih T-shirt majica, na čemu nema velike zarade.

“Ovo je naš način otpora talibanima”, izjavila je za AP Ayesha Tammy Haq, izvršna direktorica pakistanskog Fashion Weeka, objašnjavajući kako ne želi da modni biznis vrijedan osam milijardi eura godišnje zamre zbog oružanih sukoba i političkih nemira u zemlji.

Situaciju u Pakistanu prokomentirala je i jedna od tamošnjih najpoznatijih manekenki Nadia Hussain koja se, pripremajući se za izlazak na pistu, požalila kako stanje u njezinoj zemlji nikad nije bilo gore. Naime, tekstilna industrija u Pakistanu stagnira zbog političke nestabilnosti, nasilja i stalnih nestašica struje. Ipak, organizatori pakistanskog tjedna mode nadaju se da će i ovaj modni događaj biti poticaj za pozitivne promjene u Pakistanu. Tijekom trajanja manifestacije modni kreatori su okupljenim ljubiteljima mode predstavili različite modele, od onih inspiriranim tradicionalnom odjećom i plemenskim motivima, pa do nekih vrlo ekstravagantnih kreacija.

Malobrojna elita
“Ovi modeli ne predstavljaju nas kao narod”, rekla je Ayesha Tahir Masood, modna kreatorica, objašnjavajući kako u njezinoj zemlji većina žena nosi skromnu odjeću, te da bi predstavljene modele odjenula tek svaka tisućita Pakistanka, i to tek kada bi bila zaštićena od pogleda i “pomalo izvan sebe“.

Karachi je najveći pakistanski grad u kojem je više od 12 milijuna ljudi, od kojih većina živi u siromašnim slamovima, ali postoji i malobrojna elita.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije