Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Pacijenti koji nasmrt krvare mogu biti spašeni ako su pothlađeni

operacija
VL FOTO
17.11.2011.
u 14:08

Ako se pacijenti koji obilno krvare nalaze u prostoriji u kojoj temperatura zraka dostiže najviše 10 Celzijevih stupnjeva, uspori im se cirkulacija krvi što im može spasiti život.

Pacijenti koji jako krvare mogu biti spašeni od oštećenja mozga ako se nalaze u jako hladnom prostoru, javlja DailyMail.

Istraživanje provedeno na sveučilištu u Pittsburghu pokazalo je da, ako se pacijenti koji obilno krvare nalaze u prostoriji u kojoj temperatura zraka dostiže najviše 10 Celzijevih stupnjeva, uspori im se cirkulacija krvi što im može spasiti život.

Znanstvenici su pronašli način na koji pomoću pumpe koja je priključena na žile oko srca hlade krv pacijenta i tako imaju više vremena za operaciju.

Pumpa hladi krv za dva stupnja svake minute, a nakon što se dovoljno ohladi, kirurzi operiraju dok uređaj za održavanje na životu polako zagrijava pacijenta.

Istraživanje je financiralo ministarstvo obrane SAD-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije