Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obratite pažnju!

Ovo su znakovi rijetkog raka koji može ostati neotkriven godinama

shutterstock
22.02.2024.
u 11:30

Istraživači upozoravaju da bi se bolest mogla povećati za nevjerojatnih 74 posto do 2035. godine.

Unatoč tome što čini samo jedan posto svih novih slučajeva raka, predviđa se da će dijagnoza raka štitnjače vrtoglavo rasti. Po izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2017.-te, u Hrvatskoj je u proteklih 15 godina došlo do značajnog porasta broja novooboljelih od raka štitnjače (skoro 6%), dok su trendovi mortaliteta stabilni. Ova bolest najčešće pogađa osobe starije od 65 godina, piše Mirror.

Međutim, istraživači upozoravaju da bi se bolest mogla povećati za nevjerojatnih 74 posto do 2035. godine. Stope preživljavanja za ovo stanje su visoke, tako da je rana dijagnoza i početak liječenja doslovno razlika između života i smrti. No, mnoge nuspojave raka štitnjače lako mogu proći nezapaženo godinama - pa evo na što trebate pripaziti.

VEZANI ČLANCI: 

Prema NHS-u, neki od glavnih znakova raka štitnjače uključuju 'promukli glas' ili 'upaljeno grlo'. Ovi su simptomi iznimno česti kod manje ozbiljnih zdravstvenih problema poput prehlade ili gripe. Proljev je također potencijalna nuspojava - ali on može biti uzrokovan nizom problema kao što su trovanje hranom ili želučana bolest.

'Gubitak težine' je još jedna crvena zastavica - ali opet može lako proći nezapaženo ako aktivno pokušavate skinuti nekoliko kilograma ili ako se ne važete redovito. NHS navodi da 'crveno lice (crvenilo)' također može biti simptom. Međutim, postoje i druge nuspojave koje je mnogo teže ignorirati. To uključuje:

  • Kvrga u prednjem, donjem dijelu vrata koja polako postaje veća
  • Poteškoće s gutanjem ili disanjem
  • Bol u prednjem dijelu vrata

VEZANI ČLANCI: 

Ako osjetite bilo koji od ovih simptoma - to ne znači da imate rak štitnjače, ali trebate se obratiti liječniku opće prakse. Također trebate potražiti liječnički savjet ako imate grlobolju, promukao glas ili kašljete dulje od tri tjedna. Nazovite 112 ako imate poteškoća s gutanjem ili disanjem.

Prema Cancer Research UK, neka benigna stanja štitnjače mogu povećati rizik od raka štitnjače - uključujući povećanu štitnjaču (gušavost), Hashimotovu bolest i čvorove (adenome). Prekomjerna težina ili pretilost također mogu povećati rizik.

'Nisam znao da imam tumor zbog kojeg sam sada paraliziran'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije