Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stare mudrosti

Ovo su radile naše bake sa šećerom, a odličan je recept protiv bronhitisa

kihanje,bolest,prehlada,gripa
Foto: Thinkstock
1/7
02.12.2017.
u 19:17

Kada simptomi već nastupe, da bismo ih se što prije riješili, često posežemo i za narodnim lijekovima, s kojima su nas liječile naše bake i majke. I to sasvim uspješno.

Vrijeme je kada strepimo od prehlada, začešljenog nosa, upaljenog grla, povišene temperature. Kako bi izbjegli te neugodne simptome, potrebno je tijelo pripremiti, odnosno, ojačati imunološki sustav. 

Kada simptomi već nastupe, da bismo ih se što prije riješili, često posežemo i za narodnim lijekovima, s kojima su nas liječile naše bake i majke. I to sasvim uspješno. Ovo su neki od njih koje je dobro znati, a sastojke gotovo svi imamo u našoj kuhinji. 

Ispržite dvije žlice šećera te dak se rastope i karameliziraju, prelijte ih s pola litre mlijeka. Kad prokuha, dodajte kadulju, kao za šalicu čaja. Nakon deset minuta procijedite i pijte triput na dan. 

Foto: pixabay
Photo: Thinkstock

Za lakše iskašljavanje pomoći će i "manje slađi" luk. Dvije glavice luka kuhajte u litri vode s ljuskom. Kada se ohladi, dodajte meda i pijte gutljaj po gutljaj. Možete i medom premazati polovicu luka, lagano ga popržiti i pojesti. 

Za upaljeno ždrijelo pomiješajte sok od pola limuna s toplom vodom i dodajte dvije žličice meda te žlicu, dvije konjaka ili viskija. Grgljanje će ublažiti bol i upalu. 

Ako imate simptome gripe, krupno nasjeckajte šalicu češnjaka i prelijte maslinovim uljem toliko da ga pokrije. Uzimajte jednu žličicu na dan kako bi vam pomoglo iskašljavati, dfezinficirati i smiriti grlo. 

Pogledajte i galeriju kojih 10 namirnica nutricionisti ne bi konzumirali...

kihanje,bolest,prehlada,gripa
1/11

Komentara 1

AU
austrougarskigeneral
18:16 03.12.2017.

naši stari su se pametno lječili sve prirodno i zdravo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije