Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije bezazleno

Ovo su problemi koje može prouzročiti bakterija E. coli, prepoznajte simptome

'A sample bottle containing E. coli bacteria is seen at the Health Protection Agency in north London March 9, 2011. For decades scientists have managed to develop new medicines to stay at least one st
Foto: 'SUZANNE PLUNKETT'
1/2
13.09.2018.
u 14:46

Smatra se da više od 90 posto urinarnih infekcija uzrokuje upravo E.coli, a u 44 posto oboljelih unutar godine dana ponovi se infekcija

Escherichia coli (E. coli) "normalni" je stanovnik naših crijeva, no određeni sojevi ove bakterije mogu izazvati zdravstvene tegobe. I to ne baš bezazlene.

U najtežim slučajevima može doći i do smrtnih ishoda.

E. coli jedna je od najučestalijih uzročnika infekcija i to najčešće mokraćnog i probavnog sustava, no može prouzročiti i upalu žuči, pluća, meningitisa kod novorođenčadi i teške oblike sepse. Smatra se da više od 90 posto urinarnih infekcija prouzročuje upravo E. coli, a u 44 posto oboljelih unutar godine dana ponovi se infekcija. Za upalu mjehura u 90 posto slučajeva krivcem se smatra uropatogena E. coli bakterija, a najčešće se javlja u dobi između 16 i 35 godina. Glavni simptomi i znakovi infekcije su povišena tjelesna temperatura te povišen broj leukocita.  

Premda ova neugodna bolest ne zaobilazi muškarce, infekciji urinarnog trakta ipak su sklonije žene zbog kraće mokraćne cijevi, što bakterijama olakšava dospijevanje do mjehura.

Pogledajte i video Kako se jednostavno riješiti zadaha od češnjaka?

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije