Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skriveni sastojci

Ovo je gotova hrana koja vas može ubiti

Muesli
Foto: Thinkstock
1/3
12.06.2014.
u 13:06

Mnogi proizvodi sadrže skrivene sastojke koji nam mogu jako našteteti ako ih konzumiramo dulje vremena

"Gotova" hrana odličan je izbor kada želite brzo nešto pojest, ali nije dobar izbor kada je zdravlje u pitanju.

Portal TOI donosi popis proizvoda koji su opasni po zdravlje i mogu nas "stajati glave". Mnogi proizvodi sadrže skrivene sastojke koji nam mogu jako našteteti ako ih konzumiramo dulje vremena, navodi se.

1. Gotova jela

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Ono što nas može "ubiti" su sastojci poput sušenog povrća, jestivog biljnog ulja, sol, šećer, maslac...Liječnik Hemant Thacker tvrdi da su mnogi takvi proizvodi puni sušenog povrća koje nemaju hranjive vrijednosti, već pretežno samo kalorije. Hranu je nemoguće sačuvati jestivom godinu dana ako se ne koriste razni aditivi i ostali sastojci. Iako se koriste dopuštene količine, ako takvu hranu jedete svaki dan stradat će bubrezi i jetra, tvrdi thacker.

2. Muesli

Voćni sirupi, koncentrati, tekuća glukoza, sojin lecitin... To su tek neki od sastojaka ovih proizvoda koji nam dugoročnom konzumacijom mogu štetiti. Iako je na proizvodima naznačeno da ne sadrže dodane šećere, oni su prisutni u voćnim sirupima pa je moguće da se zbog toga osjećate hiperaktivno nakon doručka. Većina ovih proizvoda sadrži sojin lecitin, nusproizvod u proizvodnji sojinog ulja. Istraživanja upozoravaju da on može uzrokovati promjene u tjelesnoj težini (gubitak i dobitak kilograma), gubitak apetita, povremenu mučninu, vrtoglavicu, povraćanje.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

3. Keksi

Sadrže rafinirano pšenično brašno, šećer, jestivo biljno ulje, soli, emulgatore, regulatore kiselosti...

Poznati su toksični učinci rafiniranog brašna, ali veća prijetnja je jestivo biljno ulje koje je samo masnoća. Mješavina glukoze i fruktoze stvara osjećaj sitosti, ali čine nas još više "željnim" za šećerom. I dok se mnogi proizvodi deklariraju kao proizvodi bez šećera, oni sadrže (bijelog šećera) oni sadrže glukozu, fruktozu, umjetna sladila...

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

4. Juhe iz vrećice

Sadrže kukuruzno brašno, jestivo biljno ulje, šećer, sol, dehidrirano povrće, glukozni sirup, jestivu biljna mast, ekstrakt kvasca, regulator kiselosti, pojačivač okusa...

Stručnjaci tvrde da juha koju ste napravili sami od rajčice neće održati istu boju, no ona kupovna hoće. Ti "održivači boje" su toksični, opterećuju jetru i bubrege jer moraju raditi pojačanu da iz organizma izbace štetne kemikalije. Zbog toga jetra ne može obavljati svoju redovnu funkciju tako učinkovito uklanjanje "otrova" iz krvi i sl...). Glutaminati, koji su česti sastojci juha u prahu, mogu izazavati glavobolju, ubrzani rast srca...Uzrokuju i poremećaj PH-a i oslabljuju imunitet.

>>Ovo su još neki razlozi zašto biste trebali piti crnu kavu

>>Ovo su supernamirnice koje pomažu u borbi protiv raka, lošeg kolesterola, srčanih oboljenja...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije