Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Ovo je 9 razloga zašto djeci ne bismo smjeli davati mobitele i tablete u ruke

Zbog nedostatka vremena i želje da dobiju "pet minuta mira" roditelji sve češće svojoj djeci daju različite tehnološke uređaje kako bi ih zabavili dok oni nešto obavljaju
19. ožujka 2014. u 09:53 0 komentara 6114 prikaza
tablet,računalo
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

Jeste li među roditeljima koji svojoj djeci ne žele uskratiti ono što djeca od vas traže? Čak ni onda kada je riječ o "igračkama za odrasle" – tabletima, pametnim telefonima i sličnim uređajima. Zbog nedostatka vremena i želje da dobiju pet minuta mira roditelji sve češće svojoj djeci daju različite tehnološke uređaje kako bi ih zabavili dok oni nešto obavljaju. Je li to opravdan postupak? Evo što kažu stručnjaci...

Američka pedijatrijska akademija i Kanadsko društvo za pedijatriju objavili su da djeca u dobi do dvije godine ne bi trebala uopće biti izložena tehnologiji, djeca od 3 do 5 godina moraju imati ograničenja na jedan sat dnevno, a od 6 do 18 godina na dva sata dnevno, piše Huffington Post.

1. Brzi rast mozga

U dobi od rođenja do druge godine djetetova života veličina mozga se utrostruči i brzo se razvija sve do 21. godine. Poticanje na razvoj mozga prekomjernim izlaganjem tehnologiji (mobiteli, internet, iPads, TV), može prouzročiti deficit pažnje kod djeteta, ometanje u učenju, povećanu impulzivnost, tantrume i sl.

2. Usporen razvoj

Uporaba tehnologije ograničava kretanje, a to može rezultirati odgodama u razvoju djeteta. Kod jednog od troje djece školaraca primijećeno je da izloženost tehnologiji negativno utječe na pismenost i akademski uspjeh.

3. Kronična pretilost

Prekomjerno gledanje televizije i igranje igrica na različitim uređajima usko je povezano s pretilošću kod djece. Djeca, kojima je dopušteno koristiti se nekim od tehnoloških uređaja u svojoj sobi, imaju za 30 posto veću vjerojatnost da postanu pretila. Pretilost u 30 posto djece uzrokuje dijabetes, a pretilost općenito povezana je sa srčanim oboljenjima i srčanim udarom.

4. Poremećaji spavanja

Čak 60 posto djece koristi se tehnologijom bez nadzora roditelja i odraslih, a 75 posto djece igra se na nekom uređaju u dječjim sobama. To može dovesti do uzročno-posljedične veze sa slabijim ocjenama djece u školi, ali i poremećajem spavanja u djece starosne dobi od 9 do 10 godina.

djeca i tehnologija | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

5. Psihičke bolesti

Izloženost tehnologiji može biti uzrok oboljevanja od depresije, autizma, tjeskobe, bipolarnog poremećaja, psihoze i poremećaja u ponašanju djeteta.

6. Agresivnost

Nasilje koje se prikazuje na TV ekranima može prouzročiti i agresivno ponašanje kod djece.

7. Digitalna demencija

Brzina medijskih sadržaja može pridonijeti pomanjkanju koncentracije i pamćenja, a to izravno vodi do problema s učenjem.

8. Ovisnost

Korištenje tehnologije nije tako bezazleno. Jedno od 11 djece u dobi od 8 do 18 godina ima problema s ovisnošću o internetu, igricama, društvenim mrežama i sl.

djeca i tehnologija | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

9. Zračenje

Svjetska zdravstvena organizacija 2011. okarakterizirala je mobilne uređaje kao moguće kancerogene uređaje. Zračenjima su podložnija djeca nego odrasli jer se njihov mozak i organizam još razvijaju. Prošle godine (2013.) liječnik Anthony Miller iz Toronta naglasio je da bi mobilne uređaje trebalo okarakterizirati s višim stupnjem rizika na zdravlje, odnosno kao vjerojatno kancerogene.

>>Zbog posla i obveza djeca su bez djetinjstva

sprovod za 30 ljudi
Svijet se danas oprašta od princa Philipa: Kraljica naredila da se braća Harry i William razdvoje
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.