budite oprezni!

Ove tri stvari nikada nemojte podgrijavati u mikrovalnoj: Mogu ozbiljno naštetiti vašem zdravlju

shutterstock
08.12.2024.
u 10:21

Video je na TikToku podijelila dijetetičarka Harini Bala, a prikupio je više od 150 tisuća pregleda

Uvijek nam ostane hrane nakon različitih blagdana i proslava pa je jedimo i po nekoliko dana. No, jeste li znali da se ne smije sva hrana podgrijavati u mikrovalnoj pećnici? Stručnjakinja je otkrila koju hranu nikada ne biste trebali podgrijavati zbog zdravstvenih rizika, piše New York Post.

Prvi na popisu našao se špinat. Dijetetičarka Harini Bala objasnila je da ovo povrće sadrži nitrate čija se razina povećava kuhanjem, pokazala su istraživanja. Na visokim temperaturama nitrati se pretvaraju u nitrozamine, spoj koji se povezuje s rakom. "Molim vas, nemojte podgrijavati svoj špinat nego ga pojedite čim ga skuhate", rekla je Bala u videu na koji je objavila na TikToku, a koji je prikupio 150 tisuća pregleda. Sljedeći na listi je čaj čijim se podgrijavanjem razgrađuju antioksidativna svojstva, dok se povećava razina tanina koji pridonose gorkom okusu. 

@dietitianharinibala #wellness #nutritiontips #nutritionist #dietitian ♬ original sound - Harini Bala

Bala je objasnila da će sve "uspavane bakterije" u čaju postati "aktivne" ponovnim zagrijavanjem, što predstavlja zdravstveni rizik. Dijetetičarka je upozorila i na podgrijavanje riže, ali postoji caka. Škrob je dobro podgrijati sve dok se čuva u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku unutar dva sata od kuhanja, rekla je Bala. Čekanje dulje od dva sata povećava rizik od razmnožavanja opasnih bakterija u hrani. "Ako ujutro kuhate rižu i navečer ju spremate u hladnjak da je jedete sljedeći dan, postoji velika mogućnost stvaranja Bacillus cereusa", upozorila je.

To je vrsta bakterije koja obično pogađa škrobnu hranu i dovodi do trovanja hranom, koje se često naziva "sindrom pržene riže", ozbiljne bolesti koja je u rijetkim slučajevima rezultirala smrću. Prema Upravi za hranu i lijekove, procjenjuje se da se svake godine dogodi 63 400 slučajeva trovanja bakterijom Bacillus cereus. Simptomi obično uključuju grčeve u želucu, mučninu, povraćanje, proljev i groznicu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije