Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
simptomi

Ovako možete prepoznati je li to osip 'od vrućine'

Sunčanje
Foto: Thinkstock
11.05.2014.
u 16:00

Kad je toplo, znojne žlijezde se mogu blokirati, zbog taloženja izumrlih stanica kože u potpazušnom području

Tipični simptomi

Crvene mrlje ili plikovi na koži tijela (najčešće na dijelovima pokrivenim odjećom) koji izazivajusvrab.

Uzroci

Kad je toplo, znojne žlijezde se mogu blokirati, zbog taloženja izumrlih stanica kože u potpazušnom području. Kao posljedica ove pojave počinju se stvarati sitne grudice na površini znojnih žlijezda. One brzo pucaju i iz njih se oslobađa znoj, što izaziva osjećaj peckanja praćen svrabom.

Terapija

Ublažite ovaj osjećaj tuširanjem hladnom vodom, pogotovo ako ste tek stigli u toplo područje. Izbjegavajte aktivnosti koje će poticati znojenje i nemojte boraviti vani u najtoplijem dijelu dana (od 11 do 15 sati). Nosite laganu pamučnu odjeću koja ne prianja uz tijelo. Ako su tegobe posebno izražene, koristite cinkovu kremu (sadrži cink-oksid i željezo-oksid). Izbjegavajte masne losione za tijelo budući da oni dodatno iritiraju kožu s osipom.

>>Ako osjetite neke od ovih simptoma, pripazite, možda je - dijabetes

>>S proljećem stižu alergije, evo što možete učiniti da umanjite posljedice

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije