Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Otkrijte vinske priče iz osječke prošlosti i sadašnjosti

Osijek
Foto: Mario Đurkić/Horizont Solutions
1/3
06.10.2022.
u 10:49

Put istoka uvijek će završiti s dobrom kapljicom. No, jeste li znali da je u slavonskoj metropoli nekoć postojao namet na veselje?

Zanimljive pričice o vinskoj baštini grada nastaloj u vrijeme kada su njime kročili vojnici, časnici i civili Habsburške Monarhije donosi Turistička zajednica grada Osijeka.

Vinske priče iz davno zaboravljenih vremena

U staroj je osječkoj baroknoj Tvrđi postojao „namet na veselje“, takozvana bećarina. U davnom 18. stoljeću javna se rasvjeta u tom vojno-civilnom gradu palila ručno, a trošak za to podmirivao se, između ostaloga, od vinskog prireza po buretu vina pristigla u grad (Weinaufschlag) i od bećarine (Taxa vagabundorum). Bećarinu je plaćao svatko pripit ili trijezan zatečen na ulicama Tvrđe u kasnim noćnim satima jer upravo se zbog takvih pojedinaca rasvjeta i morala održavati. Deblji kraj priče najčešće su izvlačili vojnici željni noćnih izlazaka i uživanja u vinu u jednoj od mnogobrojnih gostionica Tvrđe.

Foto: Mario Đurkić/Horizont Solutions

No, kako je vino dolazilo do Osijeka? Na današnjem Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi, nekadašnjem Vinskom trgu (Weinplatz) petkom i subotom dopremala su se crna i bijela vina iz Baranje te prodavala vojnicima i gostioničarima, a takav način prodaje nastavio se do 20-ih godina 20. stoljeća. Iako je Vinski trg promijenio svoje ime, tradicija potrage za dobrom čašicom izdržala je test vremena te Tvrđa je bila i ostala središnje mjesto zabave u gradu Osijeku.

Grad koji je zaslužio status vinskog središta

Da je Osijek bio i ostao urbano i izvanagrarno vinsko središte regije, svjedoči činjenica da se u gradu i danas itekako zna uživati u dobrom vinu. No, osim što ga konzumiraju, Osječani vino znaju i vrhunski proizvesti! Tako je nastao pojam „Osječki vinari“ koji obuhvaća male i velike proizvođače „s osječkom adresom“, a čiji su se vinogradi i vinski podrumi smjestili u plodonosnim vinogorjima hrvatskog Podunavlja: Baranji i Erdutu. Neumornim poduzetničkim duhom i radom vlastitih ruku, osječki su vinari uspješno izgradili prepoznatljive brendove u zdravoj konkurenciji i suradnji, neki nastavljajući višegodišnje obiteljske tradicije. Osječki vinari su: Josić, Kusić, Kalazić i Novački u Baranji te Antunović, Siber, Brzica, Iuris, Pavić i Borojević u Erdutu. Vina osječkih vinara mogu se kušati u brojnim restoranima u gradu, a uz prethodni dogovor možete posjetiti njihove vinarije i vinske podrume u okolici.

Foto: Mario Đurkić/Horizont Solutions

Vinski užitci na različitim manifestacijama

Tijekom rujna, u Osijeku i u mađarskom gradu prijatelju Pečuhu, posjetitelji zainteresirani za dobro vino i priče o gradu na Dravi imali su priliku upoznati se s „bećarinom“ koju im je nakratko dočarao veseli osječki pandur. Da bi doživljaj bio potpun, sve je popratila i degustacija vina osječkih vinara.

Vinska priča u Osijeku teče i dalje. Svi ljubitelji vina i grada Osijeka uživali su u ponudi osječkih vinara na manifestacijama HeadOnEast i Sajmu antikviteta, a vinska priča ponovit će se i na Sajmu antikviteta 5. studenog u Parku kralja Držislava uz prigodno oslikanu Vinsku kućicu s ponudom osječkih vinara, kao i na nestrpljivo iščekivanom Adventu. Bećarinu više nismo dužni platiti, a kvaliteta vina značajno se poboljšala od vremena naših starih!

Projekt Turističke zajednice grada Osijeka, pod nazivom Osječka vinska priča, podržavaju partneri Hrvatska turistička zajednica, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Glas Slavonije d. d.

#gradosijek #visitosijek #visitslavoniabaranja

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije