Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brodska obitelj Kneš željela je graditi kuću, a danas živi od dječjeg doplatka

Osmero nas živi u 29 kvadrata jer smo digli lihvarski kredit

Obitelj Kneš
Ivica Galović
01.11.2009.
u 20:17

Novac je utrošen za podmirenje nagomilanih dugova za struju i vodu te posebnu bezglutensku i dijetetsku hranu koju su uzimali jer im jedna kći boluje od celijakije, a druga od dijabetesa.

Neizvjesnosti, strahu i neimaštini u kojoj živi osmeročlana obitelj Kneš iz Slavonskog Broda ne nazire se kraj. Njihova agonija započela je kad je otac Branko, zaposlen u Komunalcu, podigao kredit od 156.000 kuna za gradnju nove kuće. Rate su s kamatama bile sve veće, plaća mala i neredovita.

Banka blokirala račun

Novac je utrošen za podmirenje nagomilanih dugova za struju i vodu te posebnu bezglutensku i dijetetsku hranu koju su uzimali jer im jedna kći boluje od celijakije, a druga od dijabetesa. Ubrzo su se ponovno zadužili i mama Katica je, na žalost, “nasjela” na oglas o brzom kreditu zataknut na drvo. 


– Kazali su nam da ćemo dobiti kredit od 25.000 eura na deset godina s kojim ćemo zatvoriti kredit u Volksbanci i da će nam ostati dovoljno novca za nadogradnju još jedne sobice. Naime, nas osmero živimo u trošnoj kućici od 29 kvadrata i nadali smo se da ću tako djeci napokon omogućiti dostojan život.

Uvjet je bio da se prebacimo u Splitsku banku, što smo i učinili – čuli smo od Branka kojemu je otpočetka sve bilo sumnjivo jer su Katicu stavili za jamca iako je nezaposlena. Kneševi su potpisali sve papire koje su u banci pred njih stavili a da ih nisu ni pročitali.

Ispostavilo se da kredit nije bio dovoljan za zatvaranje svih minusa. Dapače, morali su nadoplatiti 10.000 kuna. Račun im je odmah blokiran i od tada cijela Brankova plaća odlazi za kredit.

Odbačeni i zaboravljeni

Uz to, brinu se i o kćeri koja je samohrana majka i njezinoj desetomjesečnoj bebi za koju otac ne mari. Jedini su im prihod 247 kuna dječjeg dodatka za srednjoškolca Matea i osnovnoškolku Mateu koji često nemaju ni za kiflu pa cijeli dan gladuju.

Tu je još i druga kći Branka sa svojim suprugom. Žive u teškoj neimaštini i bez ikakve sigurnosti, odbačeni i zaboravljeni.

– Pala sam u tešku depresiju i neko vrijeme nisam ni s kim razgovarala, samo sam plakala. Pijem lijekove i često razmišljam o samoubojstvu.

Muž mi ima srčanu aritmiju i jako je smršavio – dodala je Katica, koja povremeno radi za nadnicu od 50 ili 100 kuna i od toga kupi kruh i mlijeko. Najteže im je, kažu, kada djeca traže novac za knjige, a oni ih nemaju čime kupiti. 


– Sin koji ide u prvi srednji ima samo dva udžbenika. Kad ide u školu, pita me hoću li mu dati 10 kuna za sendvič, ali ako mu dam, neću imati za kruh. Više ne razmišljam o novoj kući nego samo o sobici u kojoj bi djeca mogla učiti i spavati – kroz plač govori Katica.

Doznavši za tužnu priču obitelji Kneš, iz humanitarne su udruge Dobro srce najavili pomoć donacijom hrane. Svi koji žele pomoći Kneševima mogu to učiniti uplatom na žiroračun u PBZ-u broj 2340009-3102601447.

Ključne riječi

Komentara 23

BA
baća45
21:31 01.11.2009.

Ja mislim da im svakako treba pomoći jer su u nevolji, ali nikako novcem jer kako ja vidim iz ovog članka ista obiteljsa novcem ne zna racionalno raspolagati. Pomozite im dobri ljudi uplatom toplog obroka za djecu, kupite tom dječakuu udžbenike za školu da stekne potrebno obrazovanje, Molim sve koji mogu da zaposle barem honorarno radno sposobne članove obitrelji itd.

XN
xnet0822
10:37 16.06.2010.

Trebali bi Šukerovci reagirati i pohvatati sve lihvare !

DO
doktorica
11:22 02.11.2009.

Ima posla za onoga tko želi raditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije