Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Osjećaju manje straha: neobična metoda za liječenje pacijenata s PTSP-om

MDMA je i ranije ispitivana u medicinske svrhe prije nego što se ta supstancija široko počela koristiti 90-ih godina
03. studenoga 2018. u 21:04 6 komentara 2008 prikaza
MDMA
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Američka Agencija za hranu i lijekove ozbiljno razmatra korištenje ecstasyja za liječenje posttraumatskog stresnog poremećaja pa je odobrila klinička ispitivanja na 300 pacijenata koja će početi krajem ovog mjeseca. Budu li rezultati dobri, supstancija MDMA – poznatija kao ecstasy – postala bi prva psihodelična droga, sada u istoj najrestriktivnijoj kategoriji s heroinom i kokainom, koju bi pacijenti mogli dobiti na recept.

Kazna do 7 g. zatvora? DJ David Morales uhićen u Japanu zbog ecstasyja

Zahtjev za legalizaciju MDMA podnijelo je Multidisciplinarno društvo za psihodelična istraživanja (MAPS) koje je 1986. godine osnovao Rick Doblin, aktivist i znanstvenik koji je život posvetio psihodeličnim supstancijama. Za kampanju za legalizaciju MDMA utrošeno je više od 70 milijuna dolara koje su Doblinovoj organizaciji donirali bogati. Ranije ove godine Rebekah Mercer, američka milijarderka koja je među najvećim donatorima Republikanske stranke te suvlasnica portala Breitbart News, obećala je milijun dolara za financiranje testova MDMA u liječenju posttraumatskog stresnog poremećaja.

MDMA je i ranije ispitivana u medicinske svrhe prije nego što se ta supstancija široko počela koristiti 90-ih godina, posebice u populaciji vezanoj za elektroničku glazbu. Zagovornici MDMA tvrde da djeluje poput antidepresiva tako što da potiče lučenje serotonina, ali i poput amfetamina jer stimulira dopamin. Prema istraživanju MAPS-a, pacijenti nakon uzimanja ecstasyja osjećaju manje straha. Više od 50 posto pacijenata koji su koristili MDMA više nema posttraumatski stresni poremećaj u odnosu na 23 posto koji su koristili placebo ili pilule s neznatnim količinama MDMA, kažu.

Pogledajte video o simptomima koji će vam otkriti imate li problema sa srcem:

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
 • Direkt:

  Neka prepišu Hr recept. Postaneš branitelj, učlaniš se u udrugu, sisaš proračun i navijaš za Medveda. Kao rukom da odneseš PTSP.

 • Avatar Jennilaka
  Jennilaka:

  Želiš naći sebi ženu za jednu noć? Idu na ==>> www.3xDate.top

 • Avatar Admin nabijem te
  Admin nabijem te:

  to sam ja govoril 90-tih!bomboni su zakon!