Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravstveni savjetnik

Oprezno s korištenjem preparata za liječenje akni tijekom ljetnih mjeseci

njega kože
Foto: Thinkstock
28.07.2014.
u 09:03

Osobe sklone aknama imaju osjećaj da im se stanje kože poboljša tijekom ljeta, ali ti su učinci kratkotrajni

P: Kako ljeti njegovati lice na koje se primjenjuje terapija protiv akni?

Mia, Poreč

O: Osobe sklone nastanku akni imaju osjećaj da im se stanje kože poboljša tijekom izlaganja suncu, ali treba znati da su ti pozitivni učinci zapravo vrlo kratkotrajni. Boravak na suncu može isušiti kožu što se u početku čini korisnim, ali to će stanje potaknuti lojnice na produkciju veće količine sebuma, što će na kraju uzrokovati pogoršanje jer je pojačano izlučivanje loja jedan od glavnih preduvjeta za razvoj akne.

Tijekom sunčanja uz pojačano stvaranje melanina dolazi i do zadebljavanja rožnatog sloja epidermisa, što čini učinkovitu zaštitu naše kože od UV oštećenja, ali uz pojačanu produkciju sebuma uzrokuje i pogoršanje stanja akne. Pogoršanje je najizraženije nekoliko tjedana nakon povratka s ljetovanja.

Tamnjenje kože i ubrzani proces melanogeneze može pogoršati postupalne hiperpigmentacije. Treba obratiti pažnju i pri korištenju preparata za liječenje akni tijekom ljetnih mjeseci. Liječenje preparatima na bazi retinoida ne preporučuje se tijekom ljeta. Kreme kojima je glavna aktivna supstancija retinoid (tretionin, izotretionin, tazaroten ili adapalen) pojačavaju osjetljivost kože na sunce.

Foto: Duško Jaramaz/PIXSEL

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Isto je i sa sistemnim liječenjem retinoidima. Neki antibiotici koje koristimo u liječenju težih oblika akne mogu pojačati fotoosjetljivost kože pa se o njihovu uzimanju savjetujte s dermatologom. Preparati sa salicilnom ili glikolnom (ili drugom alfa-hidroksi) kiselinom ne bi se trebali koristiti tijekom ljeta jer zbog keratolitičkog učinka i eksfolijacije uzrokuju pojačanu osjetljivost kože na sunce.

Također, metode koje koristimo pri liječenju akne ako što su kemijski piling, terapija laserom i druge zahtijevaju za ljetnih mjeseci poseban oprez. Tijekom ljeta se preporučuje koristiti preparate za liječenje akne koji ne pojačavaju osjetljivost kože na sunce ili, u dogovoru s dermatologom, koristiti određenu terapiju samo navečer. Za boravka na otvorenome, i za oblačnih dana, treba nanositi kremu sa zaštitnim faktorom SPF 30+ teksture koja odgovara potrebama masne kože, koje je nemasna i nekomedogena.

>>Muči vas masna koža? Imamo rješenje - napravite ovaj piling od badema

>>4 beauty trika iz backstagea koje svaka žena želi znati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije