Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
implantati

Opasna kontracepcija: Žene ugrozile plodnost

KONTRACEPCIJA
Photos.com
07.09.2012.
u 13:17

Zabilježeno je više desetaka slučajeva da se žene žale kako se kontraceptivni implantant pomaknuo, a liječnici ga ne mogu pronaći u tijelu

 

Implantat Implanon je cjevčica veličine šibice i ugrađuje se odmah ispod kože na nadlaktici. Djeluje tri godine ispuštajući hormon progesteron. U Velikoj Britaniji koriste ga stotine tisuća žena, a nakon što se prošle godine ispostavilo da je unatoč njegovu korištenju došlo do 600 trudnoća, ova vrsta kontracepcije pokazala se još nesigurnijom, piše Daily Mail.

Zabilježeno je više desetaka slučajeva da se žene žale kako se kontraceptivni implantant pomaknuo, a liječnici ga ne mogu pronaći u tijelu, između ostalog stoji u podacima britanskog tijela za nadzor lijekova i medicinskih pomagala Medicines and Healthcare Regulatory Agency.

Raširena metoda

Cjevčica sprečava ovulacije, ponekad uzrokuje nepravilne cikluse, slaba krvarenja. Biorazgradiva je i trebala bi se lako uklanjati i postavljati. Popularna je postala krajem prošlog stoljeća među britanskim tinejdžericama. Može djelovati i do pet godina pa je mnogim ženama majčinstvo ostalo nedostižno.

Proizvođač MSD zamijenio je Implanon poboljšanom verzijom implantatom Nexplanon s barijem koji omogućava da ga se lakše nađe u tijelu. No unatoč problemima koje uzrokuje, Implanon još uvijek nije povučen s tržišta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije